Nieuws

  Van de maand april 2018
 
Belevingsgerichte dagbesteding: Pertoeti
Pertoeti biedt belevingsgerichte dagbesteding voor mensen met een matige tot een (zeer) ernstige verstandelijke beperking of meervoudige beperking.
Het dagprogramma is breed en gevarieerd;
-Hierbij kun je denken aan activiteiten gericht op bewegen, vergroten van de zelfredzaamheid, verzorging, zintuigelijke stimulatie, massage, sensopathisch spel en andere ontwikkelingsgerichte activiteiten.
-Er zijn mensen in het team opgeleid om borstel- en gewrichtsdruktherapie (BGD) en de Sherborne-methodieken toe te passen.
-Ook zijn er begeleiders getraind in het contactgericht spelen.
-Op het gebied van ondersteunende communicatie hebben wij de nodige kennis in huis. Er zijn medewerkers getraind in PODD, het vullen van een spraakcomputer en het gebruik van oogbesturing.
-Aan ons dagcentrum zijn een muziektherapeute, een fysiotherapeut, een logopediste, een orthopedagoog, een prikkelcoach en een klankschalentherapeut verbonden.
pertoeti.nl

top

Woning aanpassen of verhuizen
Als verhuizen naar een gelijkvloerse woning goedkoper is dan een traplift, dan moeten mensen maar verhuizen. Zo redeneerden veel gemeenten met de oude Wmo 2007 in de hand.
Met de nieuwe Wmo 2015 moeten gemeenten beter opletten wat mensen nodig hebben en is de verhuisplicht bij woningaanpassingen veranderd. Als u een woningaanpassing nodig heeft, dan zal de gemeente goed naar uw wensen moeten luisteren. Gemeenten moeten zorgen dat iemand die hulp en ondersteuning nodig heeft en in aanmerking komt voor een maatwerkvoorziening, zoveel mogelijk in staat wordt gesteld tot zelfredzaamheid of participatie. Liefst zo lang mogelijk in de eigen leefomgeving. Dit staat in artikel 2.3.5 van de Wmo 2015. Dit betekent dat de gemeente bij woningaanpassingen minder gemakkelijk de verplichting kan opleggen om te verhuizen. Het belang van de burger om zo lang mogelijk in de eigen woning te kunnen blijven wonen, weegt in de Wmo 2015 zwaarder dan in de Wmo 2007.
Volgens advocaat Vermaat houdt dit ook in dat de gemeente geen maximale bedragen meer in de verordening mag opnemen, waarbij geldt dat men altijd verplicht moet verhuizen als de kosten van de woningaanpassing boven dit maximum uitkomen.
iederin.nl en www.sociaalweb.nl

top

Nationale Zorgnummer
Het Nationale Zorgnummer is dť advieslijn over zorg, ondersteuning en participatie. U krijgt antwoord op uw vragen en helpt ons op te komen voor uw belangen.
Het Nationale Zorgnummer is van:
-Iedere(in)
-PatiŽnten Federatie Nederland
-Landelijk Platform Psychische Gezondheid.
TEL: 0900 23 56 780
www.nationalezorgnummer.nl

top

Stropdassen met clip
Kunt je door je handen of armen moeilijk een stropdas strikken? Een stropdas met clipsluiting hoef je niet te knopen.  De voorgeknoopte stropdas bevestig je met clip in je bovenste knoopsgat of met een haakje aan de boord van het overhemd. Er is ook een veilige oplossing: een stropdas die u met elastiek onder de boord draagt. Deze stropdassen zijn er voor kinderen, vrouwen, en mannen te koop.
www.hulpmiddelenwijzer.nl

top

Alarmmat
Heeft je kind, partner of cliŽnt neiging tot vallen of dwalen? Een alarmmat waarschuwt je als iemand daarop staat of loopt. Je krijgt een signaal dat iemand door lopen of vallen contact maakt met de alarmering. Je hoeft niet constant alert te zijn.
Een alarmmat bestaat uit een sensormat met een (draadloze) ontvanger. De mat reageert op druk en geeft een signaal als er iets aan de hand is. De mat is voorzien van antislip.
www.hulpmiddelenwijzer.nl

top

Nieuws van werkgroep: "Wij zien je Wel"
De werkgroep "Wij zien je Wel" heeft als doel om de kwaliteit van leven van gezinnen rondom ZEVMB te verbeteren. Zij zijn gestart met diepte-interviews met gezinnen met ZEVMB, om te begrijpen en in kaart te brengen wat deze gezinnen meemaken. Het resultaat is een overzicht van knelpunten en oplossingsrichtingen die het startpunt zijn van hun werk. Zij zullen dit verder uitdiepen in gesprek met ouders en professionals in het voorjaar van 2018. Vervolgens gaan ze op basis van deze inventarisatie met concrete verbeteringen aan de slag. Ze zullen met aanbevelingen komen en best practices ontwikkelen, die ook voor andere groepen of in andere domeinen toepasbaar zijn. We zullen hierin steeds verbinding zoeken met de vele initiatieven die er in dit veld al worden opgezet.
De rapportage ‘In gesprek met gezinnen met een kind met ZEVMB’ vandaag door Ton Heerts aangeboden aan Minister de Jonge.
De rapportage kun je hieronder lezen.
www.wijzienjewel.nl

top

Stichting Huifbed de Meierij
Bij de Stichting Huifbed de Meierij kun je huifbedrijden en/of snoezelen. -Huifbedrijden is bedoeld voor mensen die als gevolg van een handicap weinig lichaamsbeweging krijgen en niet (meer) de capaciteit hebben om zelfstandig op een paard te kunnen zitten.
-Snoezelen (ook wel zintuigactivering, gevoelsactiviteit, primaire activering en sensomotorische stimulatie genaamd) is een activiteit die aangeboden wordt aan mensen met een, meestal ernstige of zeer ernstige, verstandelijke beperking of gevorderde dementie.
Plaats: Rosmalen (N-Brabant)
www.huifbed-meierij.nl

top

Picknicktafel voor rolstoelgebruiker
Gekleurde kunststof picknicktafel voor rolstoelgebruikers, volwassenen en kinderen vanaf ca. 11 jaar. Verkrijgbaar in rood, blauw, groen, geel, wit of combinatie
www.care4more.nl

top

Het Pijnteam
Het is niet altijd duidelijk of uw kind of familielid met een verstandelijke beperking die niet kan praten pijn heeft. En hoeveel pijn is dat dan en wanneer? En wat veroorzaakt de pijn? Het pijnteam zoeken het samen met u uit.
Het pijnteam bestaat uit verschillende specialisten, zoals een arts, gedragsdeskundige, fysiotherapeut en groepsbegeleider. Iedereen past zijn eigen kennis en ervaring toe om de pijn te verminderen of te stoppen. Welke mogelijkheden biedt het pijnteam? Vragen waar het pijnteam u mee kan helpen zijn bijvoorbeeld: Waarom gedraagt uw kind of familielid zich anders dan u gewend bent? Waarom roept of kreunt hij of zij bijvoorbeeld vaker? Heeft uw kind of familielid pijn, verveelt het zich, is het bang, boos of is er wat anders aan de hand? Hoe ontwikkelt de pijn zich na een lange behandeling met pijnstillers? Wanneer kunnen we stoppen met medicijnen? Waarom lijken medicijnen en de behandeling van een bekend ongemak niet meer te helpen? Wat is er wel nodig om de pijn te verzachten? Bijvoorbeeld als uw kind of familielid al jaren heupklachten heeft.
www.elver.nl

top

Bureau van de Glimlach
Bureau van de Glimlach geeft specialistische aandacht aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en aan mensen met dementie. Wij doen dat door middel van ons spel als Contactclown. Bureau van de Glimlach is opgericht door Elly Jacobs (clown Dot) en Peter Plasmans (clown Pum).
"Contactclowns zien ‘het publiek’ als de hoofdpersoon en presenteren zich met improvisaties die vooral gericht zijn op interactie met de doelgroep. Wij hebben dan ook geen vaste act of een optreden waarvoor iedereen moet klaar zitten. We komen op bezoek bij onze doelgroep en gaan in op wat er om ons heen gebeurt. Gebruikmakend van liedjes, muziek en allerlei attributen, spelen we al improviserend in op de emoties en reacties die we zien bij de mensen. Dit doen we hoofdzakelijk in de groep waarbij ook ruimte en aandacht is voor de cliŽnt als individu. Ons doel is mensen speciale aandacht geven door middel van vrolijk en intensief contact en hierdoor:
– isolement en eenzaamheid voorkomen
– onderling contact tussen mensen stimuleren
– zoveel mogelijk zintuigen te activeren door middel van improvisatie (spelmateriaal en muziek)
– veel gezelligheid en plezier hebben."
bureauvandeglimlach.nl

top

Speel- en opbergzak: Roadmap
opbergzak dienen. Deze is extra leuk omdat er al een weg op is geprint. Ideaal om met je autootjes op te spelen. Klaar met spelen? Trek de zak dicht en alles is opgeruimd. Handig toch? Diameter: 140 cm. De zak is gemaakt uit stevig en duurzaam polykatoen. Kleur zwart met wit.
www.kiekeboeshop.nl

top

Multistalling aangepaste fietsen
Met de Multistalling wordt het nu mogelijk om op vrijwel iedere plek een veilige stalling voor kostbare bezittingen als driewielfietsen, duofietsen, rolstoelfietsen en scootmobielen etc. neer te zetten. De Multistalling is een kant-en-klare oplossing, waardoor de montagetijd zeer kort is. De stalling kan overal worden neergezet en biedt zo een oplossing voor mensen met weinig opbergruimte. De buitenkant van de Multistalling is van tweezijdig aluminium met een harde kunststof kern. Hierdoor is het metaal beschermd tegen weersinvloeden en daarmee tegen corrosie.
Ook is de Multistalling voorzien van een elektrische oprijplaat. Om te parkeren laat u de plaat uitschuiven met de afstandsbediening. U rijdt erop met uw driewielfiets of scootmobiel, stapt af en laat de plaat met vervoersmiddel en al eenvoudig naar binnen schuiven met de afstandsbediening. U hoeft dus niet in de stalling te kruipen, maar laat de elektronica het werk doen.
De Multistalling wordt op de 4 hoeken verankerd in de grond, zodat die niet zomaar mee te nemen is door dieven.
www.care4more.nl

top