ADHD

tips

Algemene informatie

Artikel: De klas weet waarom Lieve zo druk is
In een interview met dagblad Trouw vertellen ouders over hun dochter met ADHD.
www.trouw.nl

Dit is ADHD
Deze geheel herziene versie van het succesvolle Het is ADHD geeft een actueel en compleet verhaal over alles wat er zich rondom ADHD afspeelt. Met deze kennis kan iedereen aan de slag om het gedrag van kinderen met ADHD beter te begrijpen en te begeleiden. Het boek begint met de kenmerken, oorzaken, gevolgen, signalering en diagnostiek van ADHD. Hierna leest u wat het voor het gezin betekent als een of meer gezinsleden ADHD hebben en krijgt u praktische tips over de aanpak van het gedrag. Voorts worden gedragstherapie en een aantal cognitieve trainingen besproken. Ook de voor- en nadelen van medicatie bij ADHD worden beschreven, evenals alternatieve behandelvormen. Ten slotte komt de school aan de orde, met tips hoe school en ouders kunnen samenwerken wanneer er een kind of jongere met ADHD in de klas zit. Dankzij de vele praktijkverhalen van 'lotgenoten' biedt Dit is ADHD veel herkenning. De inhoud is zo veel mogelijk conform de huidige wetenschappelijke opvattingen over ADHD, zoals de classificatie van ADHD volgens de DSM-5.
-Titel: Dit is ADHD
-Schrijver: Jan Buitelaar en Arga Paternotte
-Uitgever:Lannoo Campus
-Jaar van uitgave: 2013
-ISBN: 9789401404280


Boek: ADHD, niet alleen maar druk
In dit boek geeft kinderarts Herman van Tinteren een helder overzicht over ADHD bij kinderen, de diagnose en de behandeling. Verder is er aandacht voor de vaak samen met ADHD voorkomende problemen.
Titel: ADHD, niet alleen maar druk
Schrijver: Herman van Tinteren
Jaar van uitgave: 2001

ISBN: 90-4390-062-1

Boek: ADHD onder controle
"Kunnen kinderen met ADHD hun problemen overwinnen zonder medicijnen? Het antwoord is in verreweg de meeste gevallen: ‘ja’. In ADHD onder controle beschrijft Stanley Greenspan zijn internationaal vermaarde methode voor de behandeling van kinderen met ADHD. Greenspan ziet ADHD niet als een op zichzelf staand probleem, maar als een verzameling van symptomen die voortkomen uit sensorische-, motorische- en zelfregulatieproblemen. Aan de hand van concrete doelen, praktische tips en leerzame spelletjes kunnen ouders hun kind leren kalm, betrokken en aandachtig te worden – zonder medicijnen."
Klik hier voor meer info over het boek.
-Titel: ADHD onder controle
-Schrijver: Stanley Greenspan
-Uitgeverij: Nieuwezijds
-Jaar van uitgave: 2010
-ISBN: 9789057123108


Weet jij wat ADHD is?
Dit doe-boek is niet bedoeld voor kinderen met ADHD zelf, maar voor hun klasgenoten, vriendjes en broers en zussen. De auteur laat hen in dit boek even in de schoenen van een kind met ADHD staan. Want wat is ADHD nou eigenlijk en waardoor zijn deze kinderen soms anders? De uitleg voor kinderen is heel toegankelijk en het beeld wat ADHD nu precies is, gaat leven voor de lezer door de herkenbare voorbeelden en leuke oefeningen. Probeer bijvoorbeeld maar eens een boek te lezen terwijl een ander steeds tegen de tafel stoot.
-Titel: Weet jij wat ADHD is?
-Schrijver: Monique Baard
-Uitgeverij: Pica
-Jaar van uitgave: 2008
-ISBN: 9789077671283
-Leeftijd: vanaf 8 jaar
-Onderwerp: ADHD

Alleen een moeder kan van zo'n jongen houden
Door zijn ADHD, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, was Benjamin Polis een dramatisch kind. Hij veranderde zes keer van school, werd geschorst en van school gestuurd, kon pas lezen op zijn elfde en bleef meerdere malen zitten. Hij dreef zijn leraren tot waanzin en zijn zus noemde hem een monster, Benjamin was kortom een grote last voor zichzelf en iedereen in zijn omgeving. Maar Benjamin overwon zijn ADHD en veranderde van iemand die een goede kans maakte om in de jeugdgevangenis te belanden in een student aan de universiteit. Over zijn opmerkelijke ommekeer schreef Ben op zijn negentiende dit boek. Op basis van zijn eigen ervaringen beschrijft hij hoe ADHD-ers hun stoornis kunnen beheersen en hoe hun omgeving hen daarbij kan helpen.
-Titel: Alleen een moeder kan van zo'n jongen houden
-Schrijver: Benjamin Polis
-Uitgeverij: Nieuwezijds
-Jaar van uitgave: 2004
-ISBN: 9789057121968
-Onderwerp: ADHD

top

Belangenvereniging

Balans
Vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder ADHD, dyslexie, Asperger en PDD-NOS.
Ook als u vragen heeft over ADHD kunt u terecht bij Balans. Dan kunt u de Advies- en Informatietelefoon bellen. Tel: 0900 - 20 200 65
www.balansdigitaal.nl

top

Leesboeken

De ADHD van André: als het te druk is in je hoofd
"André is altijd erg druk: hij stoot zijn melk om, hij probeert steeds de eerste in de klas te zijn, hij blijft maar trommelen met zijn handen en hij zit aan zijn broers spullen. Ook al bedoelt hij het goed (vanuit zijn eigen beleving), zijn omgeving is er vaak niet blij mee! Zijn moeder neemt hem, op aanraden van de juf, mee naar een dokter die hem onderzoekt. Het blijkt dat André ADHD heeft en samen zoeken ze naar manieren om hier zo goed mogelijk mee om te gaan."
-Titel: De ADHD van André: als het te druk is in je hoofd
-Schrijver: Christine Kliphuis
-Uitgever: Sjaloom
-Jaar van uitgave: 2007
-ISBN: 978 90 6249 484 2
-Leeftijd: 4-6 jaar
-Serie: De ziekenboeg extra
-Onderwerp: ADHD


Zeno zweeft
"Met een rotvaart landt Zeno op een tak... en wankelt. Oef, bijna gevallen! ‘Jammer...’, denkt een grote krokodil, die een eindje verder dobbert. Maar... wat krijgen we nu? Wat doet de juf daar in de bosjes? Zeno let niet goed op in de klas. Maar dat is niet moeilijk als de cijfers van zijn rekenblad aapjes worden en van zijn blad afspringen! Juf Roos denkt dat Zeno ADHD heeft..."
Titel: Zeno zweeft
Schrijver: Inne van den Bossche
ISBN:9059323637
Uitgever: Abimo
Jaar van uitgave: 2007
Leeftijd: een prentenboek om voor te lezen, vanaf 6 jaar
Onderwerp: ADHD


Ik en mijn ADHD
In Ik en mijn ADHD vertelt Blake Taylor als zeventienjarige jongen met ADHD over zijn leven vanaf de peuterspeelzaal tot in zijn tienerjaren. Hij probeert tegen pestkoppen in te gaan en onredelijke leerkrachten van zijn gelijk te overtuigen, worstelt met concentratieproblemen op school, wordt verkeerd begrepen, ontloopt meisjes en raakt zijn beste vriend kwijt. In dit geestige en verhelderende boek steekt Blake jonge mensen met ADHD een hart onder de riem, en schetst hij een indringend portret van zijn leven met ADHD.
-Titel boek: Ik en mijn ADHD
-Schrijver: Taylor, Blake
-Uitgeverij: Pica
-Jaar van uitgave: 2009
-ISBN: 9789077671429
-Leeftijd: Boeken voor kinderen van 15 jaar en ouder

-Onderwerp: ADHD

top

Voorlezen

Voorleeshond
Leren lezen is niet voor alle kinderen en volwassenen vanzelfsprekend en gemakkelijk. Vooral het hardop voorlezen zorgt vaak voor angst en schaamte. Voorleeshond verzorgt voorleessessies waarbij, om het voorlezen makkelijker te maken, een hond wordt ingezet welke dit proces van leren lezen ondersteunt.
Voorleeshond biedt voorleessessies aan voor zowel kinderen als volwassenen in bibliotheken, scholen, naschoolse opvang en peuterspeelzalen. Naast deze locaties is er in onderling overleg ook de mogelijkheid om één op één begeleiding te krijgen. Kinderen van allerlei leeftijdsgroepen kunnen aan deze activiteit deelnemen. De activiteit zal per kind verschillend zijn en zal aansluiten op de behoeften van het kind. Het is toegankelijk voor alle kinderen maar vooral kinderen met autisme, dyslexie, stotteren, ADHD, ADD of faalangst kunnen veel baat hebben bij deze voorleesactiviteit.
www.voorleeshond.nl

top