Doof of slechthorend

tips

Communicatie

Kentalis
Kentalis is er voor kinderen, jongeren en volwassenen die moeite hebben met horen en communiceren doordat ze:
-doof of slechthorend zijn
-doofblind zijn
-ernstige communicatieproblemen hebben (ernstige spraaktaalproblemen of autisme met spraaktaalstoornissen).
Soms in combinatie met een verstandelijke beperking, motorische problemen of psychiatrische problemen.
Kentalis biedt begeleiding, behandeling, onderwijs en onderzoek verspreid over heel Nederland.
www.kentalis.nl

top

Belangenvereningingen

NVVS
Nederlandse federatie van ouders van slechthorende kinderen en van kinderen met spraak-taal moeilijkheden.
Dit is de gezamelijke website van de NVVS (Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden) en de FOSS (Nederlandse federatie van ouders van slechthorende kinderen en van kinderen met spraak-taal moeilijkheden).
www.nvvs.nl

top

Leesboeken

Breakdance in Moskou
"Jason en Rob zijn twee vrienden die samen op een dovenschool in Amsterdam zitten. Drama is hun lievelingsvak. Ben, de dramaleraar, organiseert een uitwisseling met een dovenschool in Moskou. Zijn dramaleerlingen mogen naar Moskou, om daar op te treden. Het jaar daarna zullen de leerlingen uit Moskou naar Amsterdam komen, om hier een voorstelling te geven. Maar in Moskou blijkt dat de directeur van de dovenschool daar geen zaal heeft geregeld voor het optreden van de Nederlanders. En er kloppen nog meer dingen niet.... "
-Titel: Breakdance in Moskou
-Schrijver: Annelies van der Eijk
-Uitgever: Van Tricht
-Jaar van uitgave: 2005
-ISBN:
9077822070
-Leeftijd: 10 - 12 jaar
-Onderwerp: Doof


Speurwerk
"Roos is blij! Eindelijk komt er een meisje van haar leeftijd bij haar in de straat wonen. Ze heet Fleur. Tijdens de verhuizing staat Roos spiedend bij het raam. Er wordt een mooie computer naar binnen gedragen. Dat belooft wat! Als de familie van Fleur komt koffiedrinken op de dag van de verhuizing vertelt Fleur aan Roos dat ze slechthorend is. Dat valt Roos even tegen! Maar al snel komt ze erachter, dat Fleur een prima vriendin is, ook als er speurwerk moet worden geleverd. Op diezelfde dag wordt het schuurtje van Roos' familie leeggestolén. Niet de eerste diefstal in de buurt. Roos gaat met Fleur op onderzoek uit. Fleurs handicap blijkt geen enkele belemmering te zijn voor hun samenwerking. Integendeel, het is de vraag of de diefstallen zonder Fleur, haar vindingrijkheid en haar computer opgelost hadden kunnen worden..."
-Titel: Speurwerk
-Schrijver: Guurtje Leguijt
-Uitgever: Callenbach
-Jaar van uitgave: 2000
-ISBN: 9026610343
-Leeftijd: 10 -12 jaar
-Onderwerp: Slechthorend

De stomme van Kampen

Hendrick Avercamp wordt in 1587 doof geboren en is de oudste zoon van een apothekersgezin. In de zestiende eeuw betekent dat dat je niet meetelt in de maatschappij, want je kunt niets horen, je kunt niet praten, laat staan dat men je iets kan leren. Maar zijn moeder legt zich er niet bij neer en leert hem, met een zelf bedachte methode, schrijven en lezen. Het blijkt bovendien dat Hendrick tekentalent heeft. Als de IJssel tijdens een strenge winter dichtvriest is hij niet weg te slaan van het ijs. Gefascineerd kijkt hij naar de mooi aangeklede mensen en de vrolijkheid. 's Avonds thuis probeert hij die schaatsers te tekenen. Thea Beckman beschrijft hoe Hendrick zich ondanks zijn handicap weet te ontwikkelen tot een bekend schilder, wiens winterlandschappen nu in musea over de hele wereld hangen.
-Titel: De stomme van Kampen
-Schrijver: Thea Beckman
-Uitgever:  Lemniscaat
-Jaar van uitgave: 2008
-ISBN: 9789047701699
-Leeftijd: vanaf 12 jaar
-Onderwerp: Doof en niet kunnen praten

top