Downsyndroom

tips

Begeleiden en opvoeden

Kinderen met Down
Ouders van een kind met het Downsyndroom worden vaak geconfronteerd met heel wat vragen en praktische problemen: Wat is een verstandelijke handicap precies? Kun je ergens ondersteuning krijgen? Wat mag je ervan verwachten?Dit begrijpelijk geschreven basisboek geeft ouders duidelijke informatie over de manier waarop ze samen met hulpverleners antwoorden kunnen vinden op de specifieke vragen en behoeftes van hun hele gezin. Met vele suggesties om de opvoeding van een kind met een verstandelijke handicap te doen slagen.
-Titel boek: Kinderen met Down
-Auteurs: Ann van Hooste en Katrien Kķti
-Jaar van uitgave: 2008
-Uitgeverij: Terra-Lannoo
-ISBN: 9789020969832

top

Belangenverenigingen

Stichting Downsyndroom
Stichting Downsyndroom (SDS) is voor mensen met Downsyndroom en hun ouders. Ze geeft informatie over allerlei zaken met betrekking tot het sydroom van Down, ze verkopen boeken hierover etc.
www.downsyndroom.nl

top

Speelgoed

Leuk speelmaatje
Kunstenares Tina Tombrock-Otto heeft poppen ontworpen met uiterlijke en karakteristieke kenmerken van het syndroom van Down. Een kind met Downsyndroom kan zichzelf in de pop herkennen, kan ermee spelen en er troost bij vinden.
De poppen zijn 42 cm, hebben armen van zacht vinyl en het lijfje is gemaakt van katoen. U kunt kiezen uit een aantal opties als u de pop besteld.
www.downsyndroompoppen.nl

top

Levensboeken

Levensboeken
In een levensboek kun je bijv. door middel van tekst, foto's, picto's verslag doen van het leven en de gewoontes van je kind. Dat kan handig zijn voor als je niet in de buurt bent (bv. als je kind in een instelling woont) of voor later (als je er niet meer bent).

Sherpa levensboek app
De Levensboek-app van Sherpa is speciaal ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking en de mensen die hen vertegenwoordigen. Zij kunnen met behulp van de app op een eenvoudige manier bijzondere momenten en gebeurtenissen in hun leven delen met familie, vrienden, vertegenwoordigers en begeleiders.
www.sherpa.org

Levensboek 
In het Levensboek wordt het persoonlijke leven van een mens met een verstandelijke beperking geschetst. Het beschrijft hoe hij/zij nu werkelijk is, wat hem/haar bezighoudt en hoe hij/zij in het leven staat. In zijn geheel schildert het Levensboek het verhaal van een uniek mens. Aan de hand van foto’s, tekstjes, kaarten en tekeningen kan het Levensboek door de cliŽnt zelf, of door de begeleider of familie, worden ingevuld. Omdat het Levensboek een persoonlijk boek is, wordt het in de ik-vorm geschreven. Het Levensboek kan de mens met een verstandelijke beperking helpen om zijn of haar (praktische) wensen, behoeften en verlangens uit te drukken, om herinneringen op te halen of om dingen te verwerken die grote indruk hebben gemaakt. De begeleiders krijgen door het Levensboek een beter inzicht in de unieke persoon zelf, waardoor zij ideeŽn kunnen opdoen bij het geven van persoonlijke aandacht en hun zorg hierop kunnen afstellen.
-Titel: Levensboek
-Schrijver: Jan Habraken en Willem Cranen
-Uitgeverij: Damon
-Jaar van uitgave: 2005

www.damon.nl

Levensboeken Gerard Herder
Gerard Herder heeft verschillende Levensboeken. De boeken zijn voor ouderen maar ook voor kinderen. "Voor kinderen en jongeren kunnen fotoboeken een geheugensteuntje voor later zijn. In de boeken komt het levensverhaal van de gebruiker naar voren: dit is mijn huis, dit is mijn familie, dit is mijn werk, dit wil ik niet vergeten…. Levensboeken leveren leuke gespreksonderwerpen op. De boeken worden vaak volgeplakt met foto’s. Dat maakt een levensboek net zo persoonlijk als het leven zelf."
www.ghcommunicatie.nl

Digitaal levensboek
Binnen Bartimťus werd in het verleden een papieren levensboek gebruikt. Verstandelijk beperkte cliŽnten bewaarden daarin waardevolle zaken en herinneringen. Vanwege de visuele handicap was het in veel gevallen niet mogelijk om zelfstandig het levensboek te gebruiken. De begeleiders lazen de teksten voor en beschreven de foto’s. Om de zelfstandigheid van de bewoners te bevorderen is er binnen Bartimťus een eigentijds digitaal levensboek ontwikkeld. Met behulp van een computer kan de cliŽnt zijn levensboek zelf gebruiken.
digitaallevensboek.nl

top