Downsyndroom

tips

Begeleiden en opvoeden

Kinderen met Down
Ouders van een kind met het Downsyndroom worden vaak geconfronteerd met heel wat vragen en praktische problemen: Wat is een verstandelijke handicap precies? Kun je ergens ondersteuning krijgen? Wat mag je ervan verwachten?Dit begrijpelijk geschreven basisboek geeft ouders duidelijke informatie over de manier waarop ze samen met hulpverleners antwoorden kunnen vinden op de specifieke vragen en behoeftes van hun hele gezin. Met vele suggesties om de opvoeding van een kind met een verstandelijke handicap te doen slagen.
-Titel boek: Kinderen met Down
-Auteurs: Ann van Hooste en Katrien Kúti
-ISBN: 9789020969832
-Uitgeverij: Terra-Lannoo

top

Belangenverenigingen

Stichting Downsyndroom
Stichting Downsyndroom (SDS) is voor mensen met Downsyndroom en hun ouders. Ze geeft informatie over allerlei zaken met betrekking tot het sydroom van Down, ze verkopen boeken hierover etc.
www.downsyndroom.nl

top

Speelgoed

Leuk speelmaatje
Kunstenares Tina Tombrock-Otto heeft poppen ontworpen met uiterlijke en karakteristieke kenmerken van het syndroom van Down. Een kind met Downsyndroom kan zichzelf in de pop herkennen, kan ermee spelen en er troost bij vinden.
De poppen zijn 42 cm, hebben armen van zacht vinyl en het lijfje is gemaakt van katoen. U kunt kiezen uit een aantal opties als u de pop besteld.
www.downsyndroompoppen.nl

top

Levensboeken

Levensboeken
In een levensboek kun je bijv. door middel van tekst, foto's, picto's verslag doen van het leven en de gewoontes van je kind. Dat kan handig zijn voor als je niet in de buurt bent (bv. als je kind in een instelling woont) of voor later (als je er niet meer bent).
Op de website van Kansplus-Philadelphiasupport staat informatie over levensboeken. Waarom het belangrijk is om een levensboek te maken voor je kind met een beperking en wat daar dan in zou moeten staan? Daarnaast staan tips waar je informatie kunt vinden om een levensboek voor je kind te maken en worden verschillende uitgeverijen genoemd die levensboeken uitbrengen.
www.kansplus-sien.nl

Dit ben ik
"Dit ben ik… is een kijk- en doeboek voor kinderen met een bijzondere achtergrond en voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij worden aan de hand meegenomen vanaf de geboorte via de kinderjaren naar het heden en de toekomst. Pleegkinderen, adoptiekinderen en mensen met een verstandelijke beperking kunnen op die manier hun eigen levensverhaal optekenen. In dit boek is veel plaats ingeruimd voor het inplakken van foto's. De teksten, eigenlijk niet meer dan steekwoorden, nodigen uit tot het ophalen van herinneringen en bijzondere gebeurtenissen. De combinatie van tekst en beeld, van foto's en illustraties, maakt dit boek tot een uniek, persoonlijk gedocumenteerd levensverhaal." Op de website kun je door het boek bladeren door op 'demo' te klikken.
-Titel boek: Dit ben ik... Mijn levensverhaal in woord en beeld.
-Schrijver: T. Beijk-Damen, M. van Delft
-ISBN: 978-90-5740-049-0
-Doelgroep: mensen met een verstandelijke beperking en leerlingen van een ZMLK-school

www.kavanah.nl

Levensboeken Gerard Herder
Gerard Herder heeft verschillende Levensboeken. De boeken zijn voor ouderen maar ook voor kinderen. "Voor kinderen en jongeren kunnen fotoboeken een geheugensteuntje voor later zijn. In de boeken komt het levensverhaal van de gebruiker naar voren: dit is mijn huis, dit is mijn familie, dit is mijn werk, dit wil ik niet vergeten…. Levensboeken leveren leuke gespreksonderwerpen op. De boeken worden vaak volgeplakt met foto’s. Dat maakt een levensboek net zo persoonlijk als het leven zelf."
www.ghcommunicatie.nl

Het levensverhaal van mensen met een verstandelijke handicap
"Het levensverhaal van mensen met een verstandelijke handicap krijgt in de huidige zorgverlening terecht steeds meer aandacht. Het levensverhaal dient aan de basis te liggen van een zorgplan. In het levensverhaal wordt duidelijk wat en wie voor de bewoner het leven waard maken en wat zijn wensen zijn voor de nabije toekomst."
-Titel boek: Het levensverhaal van mensen met een verstandelijke handicap
-Schrijver:T. Beijk-Damen
-ISBN: 978-90-5740-077-3
-Doelgroep: familie/verwanten, groepsbegeleiding, verpleegkundigen en maatschappelijke werk
-Als aanvulling op het zorgplan
www.kavanah.nl

Digitaal levensboek
Binnen Bartiméus werd in het verleden een papieren levensboek gebruikt. Verstandelijk beperkte cliënten bewaarden daarin waardevolle zaken en herinneringen. Vanwege de visuele handicap was het in veel gevallen niet mogelijk om zelfstandig het levensboek te gebruiken. De begeleiders lazen de teksten voor en beschreven de foto’s. Om de zelfstandigheid van de bewoners te bevorderen is er binnen Bartiméus een eigentijds digitaal levensboek ontwikkeld. Met behulp van een computer kan de cliënt zijn levensboek zelf gebruiken.
digitaallevensboek.nl

top