Dyslexie

tips

Algemene informatie

De Lantaarn
Adviesdienst voor school en ouders (van 4 tot 12-jarigen). Deze site geeft informatie aan ouders en leerkrachten over dyslexie.
www.lantaarn.demon.nl/medemens/lezen.htm

Dyslexieweb
Op de website Dyslexieweb staat heel veel informatie over dyslexie. "Niet in de vorm van zakelijke teksten vol moeilijke, professionele woorden, maar in concrete en duidelijke termen uit de hand van een ervaringsdeskundige. Absoluut de moeite waard om eens goed door te nemen voor mensen met dyslexie, maar natuurlijk ook voor ouders van kinderen met lees-problemen en een dyslexie-diagnose. Omdat deze website ook gemaakt is dr mensen met dyslexie, zul je op deze site waarschijnlijk spelfouten tegenkomen. Want hoeveel trainingen iemand met dyslexie ook volgt en welke methodes hij of zij toepast, foutloos schrijven is voor de meeste dyslectici in de praktijk niet haalbaar."
www.dyslexieweb.nl

Dyslexievereniging Impuls en woortblind
Impuls en woortblind is een dyslexievereniging voor kinderen en volwassenen. Op de website wordt o.a. bij "Kinderen" uitgelegd wat dyslexie is, dat er speciale lessen zijn, welke leesboeken er zijn die makkelijk te lezen zijn en dat er ook leesboeken zijn waar de hoofdpersoon dyslectisch is. Verder staat bijv. de wetgeving met betrekking tot vergoedingen en regelingen voor kinderen met dyslexie staat beschreven bij "Vergoedingen".
www.impulsenwoortblind.nl

top

Leesboeken

Makkelijk Lezen Plein
Deze site is voor alle kinderen die lezen niet zo makkelijk vinden. Op de site staan boeken die kindere met dyslexie leuk vinden, kinderboeken met een kind met dyslexie in de hoofdrol, ervaringen, spreekbeurten over dyslexie etc.
www.makkelijklezenplein.nl

Kinderboeken - leeshandicap
Op de website Gratiskinderboek.nl staan kinderboeken die speciaal geschreven zijn voor kinderen met een leeshandicap. De boeken zijn kosteloos te downloaden. De website is onderdeel van de Stichting Lezen is Gezond.
www.gratiskinderboek.nl

Eenvoudig communiceren
Al vijftien jaar ontwikkelt uitgeverij Eenvoudig Communiceren makkelijk te lezen boeken en kranten voor mensen die moeite hebben met lezen.
www.eenvoudigcommuniceren.nl

Marian Hoefnagel
Auteur Marian Hoefnagel heeft een eigen website. Zij schrijft boeken voor tieners die niet van lezen houden. Bijv. voor leerlingen van het Voorgezet Speciaal Onderwijs.
www.marianhoefnagel.nl

Avonturen van Glas
Het boek Avonturen van Glas is het 1ste boek dat uitgegeven is in het lettertype Dyslexie dat Christian de Boer speciaal ontwikkelt heeft voor mensen met dyslexie. Het lettertype is duidelijker en met minder moeite te lezen voor mensen met dyslexie.
Het boek vertelt over Kaspar Glas. Kaspar Glas heeft na de dood van zijn ouders een eenzaam leventje bij zijn merkwaardige grootmoeder. Zijn enige vriend is Pieter Paksan, de held uit de gelijknamige boekenreeks. Maar wat als je de hoofdpersoon losleest? Pieter trekt hem in een nieuw verhaal en Kaspar kan niet anders dan zich laten meevoeren. Samen met Eva, die Pieter is gevolgd, belandt hij al gauw in de eindeloze wereld van verbeelding. Waar niets is wat het lijkt en waar n iemand de touwtjes stevig in handen lijkt te hebben…
-Titel boek: Avonturen van Glas
-Schrijver: Lorena Veldhuijzen
-Jaar van uitgave: 2012
-Uitgave: Stichting Leef je Ta(a)lent
-1ste jeugdboek in Dyslexie lettertype
www.avonturenvanglas.nl

Een zoen voor Zeno
Een boek om je kleine broertje of zusje uit te leggen wat dyslexie is. Dit prentenboek gaat over Zeno. Hij kan de letters maar niet onthouden. Hij is bang dat de klas hem dom vindt. Maar gelukkig helpt zijn juf hem.
Titel: Een zoen voor Zeno
Schrijver: Inne van den Bossche
ISBN:
9789059322417
Uitgever: De Ronde Tafel
Leeftijd: prentenboek om voor te lezen, vanaf 6 jaar
Jaar van uitgave: 2005
Onderwerp: dyslexie


top

Voorlezen

Voorleeshond
Leren lezen is niet voor alle kinderen en volwassenen vanzelfsprekend en gemakkelijk. Vooral het hardop voorlezen zorgt vaak voor angst en schaamte. Voorleeshond verzorgt voorleessessies waarbij, om het voorlezen makkelijker te maken, een hond wordt ingezet welke dit proces van leren lezen ondersteunt.
Voorleeshond biedt voorleessessies aan voor zowel kinderen als volwassenen in bibliotheken, scholen, naschoolse opvang en peuterspeelzalen. Naast deze locaties is er in onderling overleg ook de mogelijkheid om n op n begeleiding te krijgen. Kinderen van allerlei leeftijdsgroepen kunnen aan deze activiteit deelnemen. De activiteit zal per kind verschillend zijn en zal aansluiten op de behoeften van het kind. Het is toegankelijk voor alle kinderen maar vooral kinderen met autisme, dyslexie, stotteren, ADHD, ADD of faalangst kunnen veel baat hebben bij deze voorleesactiviteit.
www.voorleeshond.nl

top

Belangenvereniging

Balans
Vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder ADHD, dyslexie, Asperger en PDD-NOS.
www.balansdigitaal.nl

top

Hulpmiddelen

Toetsenbord dyslexie
Byzonder aan het Clevy toetsenbord is dat leerlingen letters die ze typen ook fonetisch kunnen laten uitspreken. Met de optionele Clevy Dyscover (hoes en software) ontstaat een educatief hulpmiddel voor kinderen met dyslexie. Door de dyscover over het toetsenbord te leggen is het mogelijk om met n druk op de knop ook twee-tekenklanken zoals ui, aa en zelfs sch uit te laten uitspreken.
eelkeverschuur.nl

Spika
Spika is een schermleesprogramma voor kinderen/volwassenen met dyslexie of andere leesproblemen. Voor mensen met dyslexie is het lezen van tekst vaak tijdrovend. Met Spika kan het computerscherm worden voorgelezen.
www.fluency.nl/spika

top