Incontinentie

tips

Algemene informatie

Incontinentievragen.nl
Heeft u vragen over incontinentie? Dan kunt u terecht op de webstie Incontinentievragen.nl. Deze nieuwe, handige website van Abena geeft u heldere antwoorden op de meest uiteenlopende vragen over incontinentie. Of het nu gaat om het gebruik van incontinentieproducten of vragen over specifieke producten voor bijvoorbeeld kinderen en mannen. Abena geeft u graag antwoord!
www.incontinentievragen.nl

top

Luiers

Luiers die te koop zijn bij de drogist zijn voor baby's, peuters en kleuters. Maar als je kind daarna nog niet zindelijk is heb je een grotere maat luier nodig. Deze luiers zijn o.a. te bestellen bij de apotheek en worden meestal vergoedt via de ziektekostenverzekering. Er zijn verschillende merken grote maten luiers. Bij de apotheek kun je vaak een proefpakketje grote maten luiers op halen.

Abena incontinentiemateriaal

“Abena heeft al haar absorberende producten (o.a. grote maten luiers) uitgevoerd in een maximaal ademende folie. Deze textielachtige beschermlaag zorgt ervoor dat de lichaamswarmte het product kan verlaten en dit draagt zo bij aan een zeer geringe kans op huidirritatie. Alle absorberende incontinentieproducten van Abena worden vergoed door iedere zorverzekeraar. U kunt een gratis proefpakket aanvragen via de website.”
www.abena.nl

Abri-Form Junior
De Abri-Form Junior is de speciaal ontwikkelde luier voor kinderen met een heupomvang tot 60 cm. Uniek zijn de tot 30% smallere absorberende mat van de luier en de anatomisch elastische beenelastieken die er voor zorgen dat het product perfect aansluit aan het kinderlichaam. De Abri-Form Junior is gemaakt van maximaal ademende materialen, heeft een urine-verzadigingsindicator en is uitgebreid dermatologisch getest.
www.abena.nl

Tena incontinentiemateriaal
Bij Tena kunt u terecht voor incontinentiemateriaal (o.a. grote maten luiers). Het incontinentiemateriaal lekt niet door en verspreidt geen geurtjes.
www.tena.nl

Zwemluiers: Swimmates
Zwemluiers voor kinderen jongeren en volwassenen - Swimmates zwemluiers zijn discrete, betrouwbare en goed zittende luiers voor in het zwembad of bij zwemmen in open water. Je kunt deze wegwerp zwemluiers dragen onder de zwembroek of het badpak. Met deze zwemluiers voor kinderen, jongeren en volwassenen kunt u opnieuw van het zwembad genieten. Bevat geen latex.
www.pienenpolle.nl en www.drogisterij.nl

top

Beschermbroek

Adjustforyou
Adjustforyou verkoopt een broek die extra bescherming biedt tegen ongewenst doorlekken. Doordat de broek de vorm heeft van het incontinentie materiaal en er elastan in verwerkt is, sluit deze op elk gewenste volume over het incontinentie materiaal heen. De broek bestaat uit een katoen aan de buitenzijde en een polyuerthaan met badstof aan de binnenzijde wat als eigenschap heeft dat het product ademt, de urine niet opneemt maar een extra bescherming geeft wanneer een incontnetiemateriaal geheel verzadigt is van urine. De broek wordt aan de voorkant met klittenband gesloten.
www.adjustforyou.nl

top

Zwemmen en incontinentie

Kunnen kinderen en volwassenen die incontinent zijn wel zwemmen?

Het antwoord daar op is JA. Want gelukkig zijn daar hulpmiddelen voor bedacht, zoals zwemluiers, een aangepast badpak met extra binnenbroekje of hulpmiddelen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. De hulpmiddelen die verkrijgbaar zijn bij de apotheek worden over het algemeen vergoed via de ziektekostenverzekering en kunnen worden voorgeschreven door huisarts of incontinentieverpleegkundige.

Zwemluiers

Pien & Polle

Pien en Polle verkopen zwemluiers van het merk Splash About voor kinderen en volwassenen.
"Gedurende de laatste jaren heeft Splash About vele verzoeken gekregen om de Happy Nappy ook in grotere maten te leveren. Splash About heeft daarom als doel gehad om een product te ontwikkelen die de ontlasting (poep) in de zwembroek houdt, comfortabel aanvoelt en toch zo discreet mogelijk is. De Splash Shorts incontinentie zwemshort is gemaakt van 1 mm neopreen (materiaal waar wetsuits van gemaakt zijn) en afgewerkt met nylon. De brede boorden bij de taille en benen zijn elastisch en gemaakt van nylon/elastaan. Het is wel de bedoeling dat deze boorden niet te los zitten om de werking optimaal te houden. Aangezien deze zwemshort uit slechts 1 laag bestaat, kan deze perfect onder normale badkleding worden gedragen, zonder dat het er opvallend uit ziet."
www.pienenpolle.nl

Zwemluiers en speciale zwembroeken
Kaatje Katoen verkoopt voor baby's en kleuters vrolijke wasbare zwemluiers en "voor oudere kinderen en volwassenen die incontinent zijn speciale zwembroeken die onder de normale zwemkleding gedragen worden. Voor jongens handig te combineren met stoere zwemshorts.
www.kaatjekatoen.nl


Aangepaste zwemkleding

Pien & Polle
Pien & Polle verkopen via internet aangepaste zwemkleding voor kinderen die nog niet zindelijk zijn. Daarnaast verkopen ze ook zwemluiers voor kinderen en volwassenen.
www.pienenpolle.nl


Andere hulpmiddelen (verkrijgbaar bij de apotheek)

Zwemluiers: Swimmates
Zwemluiers voor kinderen jongeren en volwassenen - Swimmates zwemluiers zijn discrete, betrouwbare en goed zittende luiers voor in het zwembad of bij zwemmen in open water. Je kunt deze wegwerp zwemluiers dragen onder de zwembroek of het badpak. Met deze zwemluiers voor kinderen, jongeren en volwassenen kunt u opnieuw van het zwembad genieten. Bevat geen latex.
www.pienenpolle.nl en www.drogisterij.nl

Microlax
Microlax is een klysma die gebruikt wordt bij moeilijke stoelgang, obstipatie ten gevolge van harde ontlasting of bij moeite met ophouden van ontlasting. Het maakt de ontlasting zachter en bevordert binnen 5 tot 20 minuten darmlediging.
Maar Microlax kan ook gebruikt worden om ontspannen te kunnen zwemmen als je incontinent bent. Want de klysma zorgt ervoor dat het laatste stukje van de darmen leeg is, zodat er geen ontlasting in het zwemwater komt. Een nadeel is dat het middel niet bij iedereen werkt.


Anaaltampon
Een anaaltampon is een voorwerp bedoeld om de functie van de sluitspier, het ophouden van de ontlasting, over te nemen wanneer deze niet (meer) goed functioneert. De anaaltampon kan goed worden gebruikt tijdens het zwemmen en wordt vergoedt door de zorgverzekeraar.
Peristeen anaaltampon klein van het merk Coloplast met een diameter van 12 mm.
www.bosman.com

top

Hulpmiddelen

Aankleedkussens XL en XXL

KidzImpulz
KidzImpulz verkoopt aankleedkussens XXL,hoezen voor aankleedkussens, luiertassen, etui voor luiers,boxtas en hangmat.
www.kidzimpulz.nl

Pien en Polle
Pien & Polle verkopen aankleedkussens XL, grote slaapzakken en kleding voor kinderen met een beperking.
www.pienenpolle.nl


Hulpmiddelen bij verschonen

Luierdoekjes
Voor het reiningen bij incontinente kun je natuurlijk, net als bij baby's, de luierdoekjes gebruiken.

Menalin reinigingsschuim
Voor snelle, zachte reiniging bij incontinentie kun je ook reinigingsschuim gebruiken.
De reiningsschuim is met creatine, die ondersteunt het natuurlijke huidbeschermingsmechanisme en het neutraliseert geuren (pH-huidneutraal).
Gebruik: goed schudden voor gebruik. Schuim op een afstand van ongeveer 20 cm op de huid spuiten, kort laten inwerken en wegvegen. Praktisch gebruik zonder water noch zeep.
www.profarma.com

Desinfecterende handgel
Met desinfecterende handgel kun je de geuren aan de handen neutraliseren na het verschonen. Bijv. Glycerone desinfecterende gel of het eigen merk van de Kruidvat. De desinfecterende gels zijn te koop bij de drogist.


Etui voor luiers/doekjes


Doekjes
Doekjes is een webwinkel voor kids met een handicap. Ze verkopen slabben XL en polsdoekjes. Daarnaast zijn er leuke en handige luierzakjes (etui) om luiers met doekjes mee te nemen en snoetenpoetserzakjes waarin je een pakje snoetenpoetsers kunt stoppen! Alles kan op vraag in een andere kleur gemaakt worden.
www.doekjesvoorkids.nl

KidzImpulz
KidzImpulz verkoopt een etui voor luiers, luiertassen, aankleedkussens XXL, hoezen voor aankleedkussens, boxtas en hangmat.
www.kidzimpulz.nl


Luierwegwerpzakjes

Geparfumeerde luierzakjes
Bij de grote supermarkten, Etos, Hema en Action zijn geparfumeerde luierzakjes te koop met handvatten waarin je de gebruikte luier weg kunt gooien. Het voordeel is dat je geen vervelende geurtjes meer ruikt. Ook handig voor onderweg of als je op visite bent. Dumil is bijv. een merk dat geparfumeerde luierzakjes maakt en te koop is bij verschillende winkels.

top

Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstrainingen
Zindelijk worden is voor een kind met een handicap vaak ook iets wat niet vanzelf gaat. In deze blog tips over wanneer te starten met zindelijkheidstraining en waar je terecht kunt voor hulp bij de zindelijkheidstraining. Bij een gezond kind start je rond de leeftijd van 2,5 jaar met de zindelijkheidstraining van je kind. Als je kind een handicap heeft, is het vaak lastig te bepalen wanneer hij of zij er aan toe is. Je zou kunnen zeggen dat hoe groter de achterstand in de verstandelijke ontwikkeling van je kind is, hoe later je kind over het algemeen zindelijk is. Voor ernstig meervoudige beperkte kinderen ligt zindelijk worden helaas vaak niet binnen hun bereik.
Er bestaan ook speciale zindelijkheidstrainingen die gegeven worden door zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Per regio is dat een andere organisatie. Pluryn, Siza, Advisium bieden dit onder andere aan. 

Pluryn / SeysCentra
SeysCentra is gespecialiseerd in de behandeling van voedselweigering (ARFID) en onzindelijkheid. Onze aanpak is altijd op maat en in samenspraak met ouders. Met het streven om vanuit kennis en ervaring het probleem zo goed mogelijk te behandelen. De behandeling is wetenschappelijk onderbouwd en effectief bij kinderen en jongeren, met en zonder verstandelijke beperking.
www.pluryn.nl

top

Urine opvangen voor onderzoek

Stel dat je kind een blaasontsteking heeft. Dan laat je je kind in een potje plassen en dat breng je naar de huisarts voor onderzoek. Maar bij kinderen die niet zindelijk zijn, wordt het een stuk moeilijker om urine op te vangen. Toch zijn er wel manieren op urine op te vangen bij kinderen die niet zindelijk zijn.

Plaszakjes
Bij de huisarts kun je plaszakjes krijgen. Het kan zijn dat er maar 1 type plaszakje is voor jongens en meisjes. Het kan ook zijn dat er 2 type plaszakjes zijn: 1 soort voor jongens en 1 soort voor meisjes. Er zit een gebruiksaanwijzing bij hoe je de plaszakjes bij jongens en meisjes moet bevestigen om de urine op te kunnen vangen. Vooral bij meisjes is het lastig om het plaszakje goed te bevestigen. Als het plaszakje verschuift of niet goed bevestigd is, kan het zakje leeglopen in de luier.

Watten
Als de plaszakjes niet werken kun je ook een lange strook watten (zig-zag watten) in de luier van je kind leggen. Zorg er wel voor dat ongeveer 2/3 deel van de luier in de lengte bedekt is. Anders heb je kans dat er te weinig watten zijn om het vocht op te nemen en zit de urine alsnog in de luier. Geef je kind veel te drinken en na een uur geef je je kind een schone luier en knijp je de watten uit boven een potje. Als het goed is heb je dan een klein laagje urine, genoeg voor urine-onderzoek.

Urine teststrips
Door een urine teststrip op een plasluier te leggen met urine die niet ouder is dan 2 uur, kun je op de teststrip aflezen of je kind misschien een blaasonsteking heeft of niet. Niet langer dan 30 seconden op de luier op het gedeelte leggen waarop geplast is. En de strip goed aanduwen, zodat de urine de teststrip bereikt. Daarna kune je de test met de dokter bespreken.

Catheter
De huisarts kan uw kind via een catheter urine afnemen voor onderzoek. Het voordeel hiervan is dat de urine "schoon" is.
Als plaszakjes niet lukken en ook met watten in de luier niet genoeg urine oplevert voor onderzoek is dit een goede en snelle oplossing.
"Een catheter is een slangetje dat de urine vanuit de blaas afvoert naar een opvangzak."

top

Luiers en vergoedingen

Luiers/incontinentiemateriaal

Vergoeding van luiers/incontinentiemateriaal
"De standaard-regeling is dat de ziektenkostenverzekeraar incontinentiemateriaal vergoed v.a. 5 jr (luiers, luierbrekjes, onderleggers en soms zwemluiers, er gelden quota per maand of kwartaal, komt op 4-5 luiers per dag meen ik.)
Echter, bij een medische verklaring van "blijvende incontinentie door chronische ziekte of handicap" geldt een grens v.a. 3 jr. De regeling geldt ook voor gewone pampers e.d. zolang je kind die nog past. Daar moet je verzekeraars echter vaak zelf op wijzen. Het volstaat als de (huis- of kinder)arts bovenstaande op het aanvraagformulier voor de verzekering invult.
Wie ze levert en hoe de vergoeding gaat, verschilt per verzekeraar. De ene werkt via de apotheek, de ander met een vaste leverancier. Weer anderen laten je zelf luiers bestellen en kopen waarna je de nota's als declaraties indient. "

Voorwaarden luiervergoeding "Artikel 2.15.2 regeling Zorgverzekering"
Vergoeding voor verzekerden van 3 of 4 jaar indien er sprake is van:
-niet fysiologische vorm van incontinentie (op grond van ziektebeeld is niet te verwachten dat het kind zindelijk wordt)
-geen vergoeding indien er sprake is van alleen nachtplassen
Vergoeding voor verzekerde van 5 jaar en ouder indien er is sprake van:
-incontinentie voor ontlasting die langer dan 2 weken bestaat of
-incontinentie voor urine die langer dan 2 maanden bestaat of
-ondersteuning van bekkenbodem, spieroefeningen of blaastraining ten laste van de zorgverzekering voor de behandeling van urine-incontinentie (niet bij nachtplassen)
-ziektebeelden waarvan mag worden aangenomen dat de incontinentie niet vanzelf geneest
-geen vergoeding indien er sprake is van alleen nachtplassen
forum.zilverenkruis.nl

Wijzigingen zorgverzekering per 2021
Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dat betekent dat u in 2021 de eerste € 385 van zorg uit het basispakket zelf betaalt. De kosten van onder andere een bezoek aan de huisarts, van verloskundige zorg en van kraamzorg vallen niet onder het verplicht eigen risico. Incontinentiemateriaal valt wel onder het eigen risico.
Op deze website staat per zorgverzekeraar vermeld wat er vergoed wordt.
www.incontinentienet.net

top

Tegemoetkoming kosten huishoudelijk afval

Incontinentie materiaal en huishoudelijk afval
In verschillende gemeentes bestaat er een regeling tegemoetkoming in de kosten voor huishoudelijk afval i.v.m. incontinentie, Stoma of CAPD (Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse). In aanmerking komen inwoners die voortdurend incontinent en/of Stoma-patiënt en/of nierdialysepatiënt (CAPD) zijn en die als gevolg van deze ziekte voortdurend extra afval hebben en voor dat extra afval een extra minicontainer nodig hebben en deze huren van de gemeente. In sommige gemeenten krijg je een extra minicontainer en worden de kosten voor deze extra container volledig vergoedt. En bij andere gemeenten krijg je korting op je jaartarief van het huisafval als je het incontinentie materiaal in dezelfde container doet als het overig huisafval.
Bekijk de regelgeving hierover m.b.t. een extra mini-container van de gemeente Assen
Bekijk de regelgeving hierover m.b.t. korting op je jaartarief op je huisafval in de gemeente Nuenen

top