Vrije tijd en hobby’s

tips

Zwemmen

"Aqua Unique" zwemmen voor kinderen
Voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 14 jaar met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking heeft Stichting Koprol een speciale zwemgroep onder de naam "Aqua Unique". Vanwege hun handicap is bewegen voor deze kinderen niet vanzelfsprekend. Vaak wordt schoolzwemmen op het speciaal onderwijs niet aangeboden, maar juist voor deze kinderen is bewegen essentieel om de motorische ontwikkeling te stimuleren en de balans van het kind te verbeteren. Met plezier bewegen in het water is het uitgangspunt. De lessen worden zowel in groepsverband (max. 4 kinderen per groep) als op individuele basis aangeboden. Tevens hebben we een ouder-kindgroep.
www.stichtingkoprol.nl

Zwemles
Bij de Gehandicapten Sportclub Groningen (G.S.G.) kunnen kinderen (vanaf 5 jaar) en volwassenen met een lichamelijke en/of zintuiglijke handicap en/of chronische aandoening sporten. Ze bieden een viertal takken van sport aan: Badminton, Boccia, Rolstoeldansen en Zwemmen. Onder goede begeleiding kan er gesport worden bij alle takken van sport op eigen niveau zowel bij recreanten als bij wedstrijdsport. Er wordt bijv. zwemles gegeven aan kinderen met PDD-NOS, maar ook aan kinderen met een visuele beperking.
www.gsggroningen.nl

top

Paardrijden

Stichting CAP 
Stichting CAP is tot stand gekomen door samenwerking van de Maartenshoeve en de manege De Winckelsteegh. Beide maneges zijn gespecialiseerd in paardrijden voor mensen met een beperking. Gediplomeerde, enthousiaste instructrices en speciaal opgeleide paarden staan klaar om voor iedere ruiter op een passende manier manegeactiviteiten te bieden. Er zijn heel veel mogelijkheden zoals: aangepast paardrijden, arbeidsmatige dagbesteding, aangepast voltige, rijden met de koets, huifbedrijden, dierverzorging, natuureducatie, enz. Dit kan individueel of in groepsverband.
Plaats: Nijmegen
www.stichtingcap.nl

Stichting NCPG
Bij Stichting Nationaal Centrum Paardrijden Gehandicapten biedt kinderen en volwassenen met een beperking paardrijlessen aan op zowel therapeutische als recreatieve basis.
Plaats: Arnhem
www.ncpg.nl

Je paard, je maatje
Je paard, je maatje verzorgt ontwikkelingsgerichte activiteiten met paarden voor jongeren met een verstandelijke beperking. De locatie van de activiteiten bevind zich in de omgeving van Delft. De vorm van de activiteit is volledig afhankelijk van de hulpvraag. Alle vormen van activiteiten met het paard of in het paard zijn leefomgeving zijn mogelijk.
www.jepaardjemaatje.nl

Stichting Manege zonder Drempels
Een bijzondere manege, biedt huifbedrijden voor meervoudig gehandicapten. Daarnaast verhuren ze speciaal aangepaste appartementen voor gezins- en groepsvakanties. Er is ook een volledig aangepaste speeltuin, waarvan de hele familie gebruik kan maken. In de omgeving is ook van alles te zien en te doen.
Adres: Bennekom
www.manege-zonder-drempels.nl

Stichting Huifbedrijden Walcheren
Stichting Huifbedrijden Walcheren bieden ‘huifbedrijden’ voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Met het huifbed worden ritten gemaakt door het Veerse bos in Zeeland.
"Een huifbed bestaat uit een frame met een hangmat, waaronder de speciaal beleerde paarden lopen. Door de beweging en de warmte van de paarden worden de cliënten gemasseerd en dat geeft hen een heerlijke ontspanning. "
www.stichtinghuifbedrijdenwalcheren.nl

Stichting Huifbed de Meierij
Bij de Stichting Huifbed de Meierij kun je huifbedrijden en/of snoezelen. -Huifbedrijden is bedoeld voor mensen die als gevolg van een handicap weinig lichaamsbeweging krijgen en niet (meer) de capaciteit hebben om zelfstandig op een paard te kunnen zitten.
-Snoezelen (ook wel zintuigactivering, gevoelsactiviteit, primaire activering en sensomotorische stimulatie genaamd) is een activiteit die aangeboden wordt aan mensen met een, meestal ernstige of zeer ernstige, verstandelijke beperking of gevorderde dementie.
Plaats: Rosmalen (N-Brabant)
www.huifbed-meierij.nl

top

Dansen

PUUR! Dans voor mensen met een beperking
Bij PUUR! Dans voor mensen met een beperking draait het vooral om lekker in beweging zijn en plezier hebben in wat je doet. Iedereen met een beperking krijgt bij ons de kans om in groepsverband te dansen en te stralen. In iedere les worden de leerlingen op hun eigen niveau aangesproken en uitgedaagd zodat bij iedereen het beste naar boven kan komen. In de danslessen, workshops, optredens en overige activiteiten van PUUR! staan dan ook individuele aandacht, zelfvertrouwen en ontwikkeling centraal.
Regio: Nijmegen
puurdans.nl

Via Dans

Danseres Vila geeft buikdansles aan kinderen met een motorische en/of een verstandelijke beperking. “Vila heeft ervaring met mensen met beperkingen. Zij heeft gedanst met kinderen in een rolstoel en kinderen met autisme en verstandelijke beperking. Deze bijzondere kinderen worden betrokken bij het dansen door o.a. de vrolijke sluiertjes en rinkelende sjaaltjes waarmee wordt bewogen op muziek. Ook heeft Vila stage gelopen bij een groep kinderen met autisme en andere beperkingen om diverse stoornissen te leren kennen.”
www.viadans.nl

Stars in Motion
My Motion Dance Team geeft dansles aan kinderen met een verstandelijke beperking. Tijdens de dansles wordt er door de groep met de mooie naam 'Stars in Motion' o.a. gedanst op muziek van Kus, K3, Chipz, De Leeuwenkoning en Disney films. "De zaal waarin ze dansen is een professionele studio met spiegels en een discolamp. Dit is op zich al een beleving voor uw kind. Er wordt ook regelmatig met attributen gedanst, zoals bijvoorbeeld pompoenen, bezems en knuffels. Aanwezigheid van familie bij de les is geen enkel probleem."
Plaats: Utrecht
www.mymotion.nl

Rolstoeldansen
Bij de Gehandicapten Sportclub Groningen (G.S.G.) kunnen kinderen (vanaf 5 jaar) en volwassenen met een lichamelijke en/of zintuiglijke handicap en/of chronische aandoening sporten. Ze bieden een viertal takken van sport aan: Badminton, Boccia, Rolstoeldansen en Zwemmen. Onder goede begeleiding kan er gesport worden bij alle takken van sport op eigen niveau zowel bij recreanten als bij wedstrijdsport.
www.gsggroningen.nl

top

Sport

Hockey
LG-hockey staat voor Lichamelijk Gehandicapten Hockey. Het gaat hierbij om jongeren vanaf 6 jaar die niet rolstoelafhankelijk zijn. Hun motorische beperkingen maakt het niet mogelijk om met hun leeftijdgenoten in het reguliere hockey mee te komen. Met de beperkte loop-, hand- en /of motorische coördinatiefunctie is het echter mogelijk deel te nemen aan de hockeysport. Bij het LG-hockey van M.H.C. Tempo gaat het om het beleven van plezier aan het hockeyspel en om de integratie van LG-jongeren in een reguliere sportvereniging.
Doelgroep: jongeren vanaf 6 jaar met een lichamelijke beperking
Locatie: Bergen op Zoom

lghockeymhctempobergenopzoom.site-nl.nl
www.mhctempo.nl

Sporten met Fitkids
"Fitkids is een fitness- en oefenprogramma dat speciaal voor kinderen met een chronische ziekte en/of beperking is ontwikkeld. Er wordt getraind onder professionele begeleiding van een (kinder)fysiotherapeut in een gewone praktijk- of oefenruimte waar ook sporters zonder beperking trainen. Een belangrijk doel van Fitkids is om de kinderen een nieuwe life-style' aan te meten waarbij veel bewegen vanzelfsprekend is en vooral ook heel plezierig. Fitkids is geen vervanging van fysiotherapie. Het leert het kind dat het, ondanks zijn beperking of ziekte, gewoon mee kan doen aan activiteiten en sport." Door heel Nederland zijn verschillende Fitkidscentra waar de kinderen kunnen trainen.
www.fitkids.nu

Gehandicapten Sportclub Groningen
Bij de Gehandicapten Sportclub Groningen (G.S.G.) kunnen kinderen (vanaf 5 jaar) en volwassenen met een lichamelijke en/of zintuiglijke handicap en/of chronische aandoening sporten. Ze bieden een viertal takken van sport aan: Badminton, Boccia, Rolstoeldansen en Zwemmen. Onder goede begeleiding kan er gesport worden bij alle takken van sport op eigen niveau zowel bij recreanten als bij wedstrijdsport.
www.gsggroningen.nl

Uniek Sporten
Uniek Sporten is het sportservicepunt op het gebied van aangepast sporten in heel Nederland. Ze helpen mensen met een beperking bij het vinden van een geschikte vorm van sport of bewegen. Daarnaast begeleiden en ondersteunen ze sportaanbieders die een aangepast sportaanbod hebben of hiermee willen starten.
Uniek Sporten is er voor kinderen, jongeren, volwassenen en senioren tot 65 jaar met een beperking. Het gaat hierbij om mensen met een auditieve- (doof/slechthorend), lichamelijke-, verstandelijke-, psychische-, visuele- (blind/slechtziend) en/of meervoudige beperking en om mensen met niet aangeboren hersenletsel, een chronische aandoening of gedragsproblematiek.
www.unieksporten.nl

Zitvolleybal / ParaVolley
Bij Volley Tilburg kunnen kinderen (vanaf 10 jaar) en volwassenen met een lichamelijke handicap zitvolleyballen. Zitvolleybal is een aantrekkelijke volleybalvariant, zowel om te beoefenen als om naar te kijken. Het is een prima alternatief voor iedereen die niet staand kan volleyballen, maar ook volleyballers met (tijdelijke) blessures aan bijvoorbeeld knieën of enkels kunnen overstappen naar het zitvolleybal. Bij zitvolleybal zit je met je achterwerk op de grond en verplaats je met je handpalmen. Verder is het spel en zijn de spelregels nagenoeg gelijk. Je hebt als speler geen aangepast materiaal nodig, dus het is zeker de moeite waard om het te komen proberen. Om een beter idee te krijgen wat heb inhoud, verwijzen wij graag naar www.facebook.com/zitvolleybal
Neem contact op met ons als je het een paar keer vrijblijvend wilt komen proberen.
volleytilburg.nl

Sneeuwdag
Op de Sneeuwdag kunnen mensen met een verstandelijke beperking komen skiën, zitskiën of sleeën. De skilessen zijn op beginnersniveau. Wil jij ook kennismaken met wintersport? Geef je dan op voor de Sneeuwdag! De Sneeuwdag is een dag voor mensen met een verstandelijke beperking vanaf de leeftijd 4 jaar. Op deze speciale dag wordt bewezen dat wintersport voor (bijna) iedereen mogelijk is.
www.sneeuwdag.nl

top

Knutselen

Samen knutselen met je kind
In het boek Ervaar het maar met… knutselen van Thyra Koeleman wordt uitgelegd hoe je met je kind met een verstandelijke beperking of een ernstige meervoudige beperking toch kunt knutselen. Het is “een kleurrijk en creatief knutselboek met als uitgangspunt dat iedereen kan knutselen hoe beperkt men ook is. Het boek is ingedeeld in thema’s en laat zien hoe je met eenvoudige materialen in hele kleine stapjes een ieder op zijn niveau kan laten genieten van het knutselen.”
-Titel boek: Ervaar het maar met ... knutselen
-Schrijver: Thyra Koeleman
-ISBN 90-809449-1-2
www.ervaarhetmaar.nl

Activiteitenboek
Begeleiders Jessica Dröge en Michelle Peppel van zorgorganisatie ASVZ hebben tijdens hun afstudeeronderzoek voor de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) een boekje gemaakt met voorbeelden van activiteiten voor mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking. De activiteiten zijn ook geschikt voor mensen met een autisme spectrumstoornis.
www.kennispleingehandicaptensector.nl


Zelfklevende kleur- en tekenblokken
De zelfklevende kleurplaten bevestigt u makkelijk op (rolstoel)tafels, borden, bureaus en ramen. De bevestigde kleurplaat verschuift niet. Loshalen en weer opnieuw opplakken is mogelijk. Een orgineel kunstwerkje maken? Knip de ingekleurde afbeelding uit en plak die op een leuke (vlakke) ondergrond. De kleurblokken zijn beschikbaar in een jongens- en meisjes uitvoering. Naast de kleurplaatblokken zijn er ook (blanco) tekenblokken die over dezelfde eigenschappen beschikken.
www.deschrijfvriend.nl

Schilderen met water
'Schilderen met water' is een uniek en herbruikbaar schilderproduct voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Kies een beeld dat u aanspreekt. Neem een kwast met water en begin met schilderen. Door het water komen de onderliggende kleuren vanzelf tevoorschijn. Nadat het paneel is opgedroogd wordt het paneel weer wit en kunt u het paneel weer opnieuw gebruiken.
Deze panelen zijn speciaal voor de doelgroep ontworpen. Het geeft hen een gevoel van onafhankelijkheid, voldoening en trost. Deze set bestaat uit vijf verschillende afbeeldingen: goudvis, paard, kat, pauw en vlinder.
www.spelplus.nl

top

Voorlezen

Voorlezen-plus
Voorlezen-plus (multi-sensory storytelling) is een uit Groot-Brittannië afkomstige, zintuiglijke manier van voorlezen aan mensen met ernstige meervoudige beperkingen. "Voorlezen is een ervaring waaraan iedereen plezier kan beleven. De sfeer, de individuele aandacht, het persoonlijke contact, de rust, de herkenning van het verhaal; allemaal ingrediënten die voorlezen maken tot een plezierige belevenis voor zowel de luisteraar als de voorlezer." Bij Voorlezen-plus kunnen ouders in een workshop een speciaal afgestemd voorleesboek maken voor hun kind met een meervoudige complexe beperking.
www.voorlezen-plus.nl

Boek: Voorlezen-Plus
Mensen met ernstige meervoudige beperkingen lezen zelf niet, maar worden ook weinig voorgelezen. Dat ontdekten Carla Wikkerman en Nelleke Boer toen zij in aanraking kwamen met multi-sensory storytelling. Dit is een speciale manier van voorlezen waarbij naast een verhaaltekst gebruik gemaakt wordt van voorwerpen die je kunt zien, voelen, horen, proeven of ruiken. Al snel merkten zij dat deze manier van voorlezen ook geschikt is voor mensen met (een verstandelijke beperking en) dementie. Carla en Nelleke ontwikkelden een eigen werkwijze Voorlezen-plus®. Een Voorlezen-plus-boek is een persoonlijk boek, op maat gemaakt voor één persoon: de luisteraar. Dit boek beschrijft de werkwijze van Voorlezen-plus. Het maakt duidelijk: zó ziet een Voorlezen-plus-boek eruit en zó wordt het gemaakt en voorgelezen. Bovendien geeft het boek een beeld van de inhoud van een groot aantal Voorlezen-plus-boeken. Het boek is interessant voor familieleden, vrienden, vrijwilligers en begeleiders, maar ook voor docenten en studenten van zorgopleidingen. Het boek is te bestellen via de website van Voorlezen-Plus.
-Titel: Voorlezen-plus® prikkelt de zintuigen met persoonlijke boeken
-Schrijver: Nelleke Boer en Carla Wikkerman
-Uitgeverij: Stichting Voorlezen-plus®
-Jaar van uitgave: 201
6
-ISBN: 978-90-9029440-7

www.voorlezen-plus.nl

Tastboek "Daar buiten loopt een schaap"
Uitgeverij Lemniscaat en Koninklijke Visio hebben samen de tactiele versie ontwikkeld van het prentenliedjesboek “Daar buiten loopt een schaap” van Mies van Hout. Met dit boek kunnen zeer slechtziende en blinde kinderen illustraties ervaren die tactiel (tastbaar) gemaakt zijn. Om dit te realiseren zijn tientallen materialen gebruikt die aansluiten bij de visuele illustraties. De teksten zijn in zwartschrift en braille.
In dit prentenboek wordt ieder liedje geïllustreerd met een dubbele pagina met allerlei tastbare elementen. Op iedere bladzijde is wel iets te ontdekken voor uw kind. Het zijn liedjes die thuis, op de crèche, bij het dagverblijf en op school gezongen worden. Bij dit fleurige boek zit ook een cd. Dus meezingen kan!
Bekijk een filmpje over het boek op www.youtube.com
Het boek is verkrijgbaar bij uitgeverij Lemniscaat en bij de reguliere boekhandel.
e-lemniscaat.dundns.org

Voelboek: Feestmaal voor de koning
Uitgeverij Lemniscaat en Koninklijke Visio hebben samen de tactiele versie ontwikkeld van het prentenboek “Feestmaal voor de koning” van schrijfster Marlies Verhelst en illustratrice Linde Faas. Met dit boek kunnen zeer slechtziende en blinde kinderen illustraties ervaren die tactiel (tastbaar) gemaakt zijn. Om dit te realiseren zijn tientallen materialen gebruikt die aansluiten bij de prachtige visuele illustraties. De teksten zijn in zwartschrift en braille. Bij het boek hoort ook een cd.
In dit prachtige prentenboek heeft Vogelspin voor de jarige Koning Leeuw een verrukkelijke, prachtige feesttaart gemaakt. Bovenop ligt als pronkstuk een extra mals stukje vlees. Maar... als Vogelspin de taart even de rug toedraait, verdwijnt juist dat smakelijke topje van de taart. Vogelspin is woedend! Wie is de dader? Hij struint de jungle door om alle dieren in hun bek te kijken, en wee het gebeente van degene bij wie hij ook maar het kleinste spoor tussen de tanden aantreft. Hoe zal dat aflopen?! Op iedere dubbele pagina is een tastbare beleving van de voorgelezen tekst.
www.lemniscaat.nl

Clowntje Rodie
S@M (Sensabilities in Mind) heeft 3 boeken over Clowntje Rodie geschreven. De boeken zijn voor kinderen om de  ontwikkeling van de zintuigen te stimuleren. Clowntje Rodie en de zee en Clowntje Rodie op ruimtereis. In de zee is alles gericht op het visuele zintuig. Tijdens de ruimtereis staan de tastervaringen voorop. De boeken zijn tevens uitgebreid met tips voor therapeuten, leerkrachten en ouders voor het aanbieden van de materialen. Voorin het boek staat een overzicht met alle materialen die je kunt gebruiken bij het verhaal. De boeken zijn te bestellen via K2 Publisher.
Clowntje Rodie op ruimtereis (tactiel deel)
Clowntje Rodie en de zee (visueel deel)
Clowntje Rodie op Safari (auditief deel)
Clowntje Rodie en de vrolijke zon (alle zintuigen)

Geluidenboekje: Goedemorgen!
Jonge kinderen kijken graag in boeken, maar naar dit boekje kun je ook luisteren. Probeer het zelf maar! Een eerste kennismaking met het ochtendritueel in woord, beeld én geluid. Dit vierkante kartonnen boekje toont zes situaties uit het dagelijks leven van jonge kinderen en laat door een druk op een kleine button in elke plaat bijbehorende geluiden horen: gapen, klapzoenen, slikken, lachen, voetstappen en enthousiast applaus. De illustraties over steeds twee pagina's zijn opgebouwd uit egale, contourloze kleurvlakken in mooie, heldere tinten. De geluidskwaliteit is goed en realistisch.
Er is ook een boekje Welterusten! met het bedritueel in woord, beeld én geluid.
-Titel: Goedemorgen!
-Schrijver: Lucie Durbiano
-Uitgeverij: Clavis
-Jaar van uitgave: 2012
-ISBN: 9789044816891
-Leeftijd: circa 1,5 jaar


Koos, het prentenboek
Koos is hét prentenboek voor kinderen met een meervoudig complexe handicap (MCG) en/of een ontwikkelingsniveau van 1 tot 8 jaar. Bijzonder aan dit boek is de tweekleurige tekst, die ervoor zorgt dat het boek op twee niveaus leesbaar is. Ouders kunnen zo hetzelfde boek voorlezen aan hun kind en aan de broertjes en zusjes. Het prentenboek is voorzien van een handleiding, een cd en de handpop ‘Koos de cavia’. Koos is herkenbaar, vertrouwd en knuffelzacht. De korte en praktische handleiding en de cd maken het makkelijk om thuis of in de groep samen de wereld van het zintuig in te stappen.
Vanaf 29 juni 2011 is het prentenboek, inclusief de handpop en de CD te bestellen bij de Bosk.
www.bosk.nl

Oscar!
Trees Verburg-König heeft 3 voorleesboeken geschreven met een CD met meezingliedjes. Het voorleesboek "Oscar!" is een boek voor kinderen van 2-4 jaar, "Pico's droom" is voor kinderen van 3-5 jaar en "Oela en de draken" voor kinderen van 5-7 jaar. Daarnaast verkoopt ze pakketten met de boekjes, vertelplaten, een vertelplaten kast, een theaterkoffer, etc. Van het voorleesboek "Oscar!" is ook een app gemaakt: een bewegend muziekboek voor kinderen van 2 tot 4 jaar om zelf mee te spelen of om samen te lezen. Deze app bevat daarnaast nog kleurplaten, puzzels en een memory spel.
www.stichting-oscar.nl


Prentenboek: Het eerst muziekboek voor kerst
Mol, Konijn, Beer, Eekhoorn en Das oefenen met hun muziekinstrumenten voor het kerstfeest. Andere dieren versieren de grote schuur en dan kan het concert beginnen.
In het prentenboek zijn de platen steeds over twee bladzijden verdeeld. De tekst is ertussen gedrukt. Aan de rechterzijkant is een plastic balk met zes geluidsknoppen waarmee de betreffende instrumenten te horen zijn.
-Titel: Het eerste muziekboek voor kerst
-Schrijver: Fiona Watt
-Uitgever: Usborne
-Jaar van uitgave: 2013
-ISBN: 9781409565536 -Leeftijd: prentenboek vanaf 2 jaar


Doe boek
De Ronzebons heeft 2 doe-boeken gemaakt voor mensen met een ernstige meervoudige verstandelijke en lichamelijke beperking. Het doe-boek "Krrr...okodil" is geïnspireerd op het prentenboek van het jaar 2014. Het boek telt 7 dubbele pagina's en is te bestellen als pdf.
Ook is het doe-boek "Feest" als pdf te koop.
doe-boek.blogspot.nl

Het Sprekend Boek
De website het Sprekend Boek maakt het mogelijk om op eigen tempo een boek te lezen door slechts op één knop te drukken.
De site is geschikt voor iedereen die van prentenboeken houdt, maar niet in staat is om deze zelf te lezen of vast te houden. Of dit nu komt door een motorische beperking of door een verstandelijke beperking, het Sprekend Boek is altijd geschikt.
Niet alleen het bladeren door de boekjes gebeurt door die éne knop, ook het kiezen uit alle beschikbare boekjes kan met één knop gedaan worden. Dit noemen we de één-knops-bibliotheek en werkt middels 'scanning'. Met Scanning verplaatst een blauw frame zich van boekje naar boekje. Steeds met drie seconden tussentijd. Als je op de knop drukt wordt het boekje gekozen wat op dat moment in het frame staat.
De knop die je nodig hebt om Het Sprekend Boek te kunnen gebruiken kan gewoon je linker-muisknop zijn, maar het kan ook met speciale schakelaars. Denk daarbij aan een druk-gevoelige schakelaar van 15cm doorsnee of aan een voet-schakelaar of hoofdbediening, enzovoort.
Ook op een tablet (iPad e.d.) kan gebruik gemaakt worden van Het Sprekend Boek. De website is geschikt gemaakt om via de browser (safari o.i.d.) te openen.
Op de website staan meer dan 400 prachtige prentenboeken die duidelijk zijn ingesproken. De prentenboeken zijn gegroepeerd naar thema's en ingedeeld in twee moeilijkheidsgraden.
Op de homepage staan altijd de meest actuele boekjes van het moment, zo ga je vanzelf met de seizoenen en jaarfeesten mee. Ook is het mogelijk om zelf een groep te maken met je eigen favoriete boekjes.
Voor meer informatie over speciale schakelaars kan contact worden opgenomen met het Sprekend Boek.
www.hetsprekendboek.nl

Voorleesboeken voor volwassenen met een verstandelijke beperking
Voor volwassenen met een verstandelijke beperking zijn er de voor-lezers: kijk-, lees- en luisterboeken voor mensen met een verstandelijke beperking. Kleinschalig, zonder winstoogmerk en in eigen beheer uitgegeven. Zij richten zich daarbij op mensen met een matige verstandelijke beperking, op activiteitenbegeleiders, op ouders en verwanten. Samen lezen is mogelijk, maar je kunt het boek ook laten voorlezen vanaf de bijgeleverde CD. De geschreven teksten hebben een niveau van ongeveer AVI6. De Zelfstandig lezen boekjes zijn op niveau AVI2/3.
"Voor-lezers zijn luxe fotoboeken met een kort voorleesverhaal van ca 10 minuten in woord, beeld en geluid. De verhalen zijn herkenbaar, kort, overzichtelijk en humoristisch. Voor volwassenen die wel eens iets anders willen dan een prentenboek. Voor-lezers kun je ook 'lezen' met de bijgeleverde CD."
www.voor-lezers.nl

top

Snoezelen

De snoezelbus komt bij u thuis
Stichting de Snoezelbus beheert een stadsbus welke is omgebouwd tot een volwaardige snoezelruimte. U hoeft daar dus niet voor te reizen, want de Snoezelbus parkeert gewoon voor uw huis. Geen stress van een reis, gewoon de voordeur uit en de bus in.
Zowel particulieren als instellingen kunnen de bus reserveren voor een uur, dagdeel of dag.
www.stichtingdesnoezelbus.nl

De Belevenis
Op het terrein van Siza in Arnhem is de Belevenis gevestigd.
De Belevenis is een belevingswereld voor mensen met een meervoudige handicap, diep dementerenden en ernstig zieke kinderen. Niet hun beperkingen, maar hun mogelijkheden staan centraal bij deze unieke Belevenis; waar alles mag en niets moet. Samen genieten, ervaringen opdoen, leren en elkaar inspireren.
De inrichting van de Belevenis - de attracties, de decors, muziek, geluiden, licht- en video-effecten, het spelmateriaal en de activiteiten - zijn gericht op zintuiglijke stimulering. Het aanbieden van prikkels om de deelnemer bewust te maken van de omgeving, hem of haar uit te dagen daar iets mee te doen en contact te maken met een ander en die omgeving. Maar wel een manier van beleven die past bij ieders wensen en mogelijkheden, met een goede balans tussen actie en rust. Het uitgangspunt is dat zowel de deelnemers, als hun ouders, verwanten, partners en begeleiders geinspireerd raken, leren, ervaren en plezier beleven aan deze unieke Belevenis. Enthousiaste en betrokken vrijwilligers ondersteunen daarbij.
www.debelevenis.nl

Snoezeltheater Droomdal 's Heerenloo
In het Snoezel theater Droomdal in Noordwijk kunt u de wereld van het snoezelen combineren met een dagje uit. Droomdal ligt namelijk aan de voet van de duinen aan de Noordzeekust. En op het terrein is een restaurant dat voor iedereen toegankelijk is. Droomdal is te bezoeken door particulieren en instellingen. Het maximum aantal personen per reservering bedraagt 8. Dit is inclusief begeleiding.
Doelgroep: mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking
Adres: Giraffelaan 2 (terrein Willem v.d. Bergh) te Noordwijk
www.droomdal.nl

Snoezeltheek D.W.R.P.
De Snoezeltheek verhuurt 2 snoezelruimten waarvan 1 voor MCG kinderen/volwassenen. Deze laatste ruimte is ingericht met o.a. een trilwaterbed, een bubbelbuis met water, een vloeistofprojector, verschillende soorten muziek, een blacklight aquarium en een watermuur.
Daarnaast is er de mogelijkheid voor het uitproberen en lenen van aangepast speelgoed. Eventueel kunt u dit speelgoed via de snoezeltheek aanschaffen.
Plaats: Amstelveen 
www.dwrp.nl

Het Snoezelrijk
Het Snoezelrijk is een inititatief van Ilse Achterberg. Je kunt hier terecht om met je kind te gaan snoezelen voor een uurtje of langer alle dagen van de week. De snoezelruimte is een sensorische belevingsruimte waarin het thema van de 4 jaargetijden is verwerkt. U kunt vooraf telefonisch of via de mail reserveren.
-Doelgroep: mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking
-Plaats: Weesp 

www.hetsnoezelrijk.nl

top

Muziek

Liedjes zien, zingen en gebaren
In dit vrolijke boekje staan 20 kinderliedjes met tekst en tekeningen waar je naar kunt kijken en die je kunt zingen en gebaren. Een idee van Jolanda de Wit, die in haar logopedisch werk gebruik maakt van eenvoudige kinderliedjes met gebaren voor kinderen die slechthorend zijn of een achterblijvende spraak/taalontwikkeling hebben. Het gaat om eenvoudige kinderliedjes en bij een aantal bestaande liedjes schreef zij nieuwe teksten die goed aansluiten bij de doelgroep.
www.kindergebarenwinkel.nl

Kinderliedjes met gebaren
Liedjes zingen is leuk en gebaren erbij gebruiken maakt het nog leuker! Daarom zingt Ellis Bell bekende en eigen kinderliedjes, die ze ondersteunt met (doven)gebarentaal. Kijk op YouTube of download via iTunes, Mediamarkt en andere digitale aanbieders.
www.gebarenliedjes.nl

Liedjes met picto's
Op de website van logopediepraktijk Jolanda de Wit staan liedjes met pictogrammen ter ondersteuning van het ontdekken en onthouden van woorden en zinsvormen. Er zijn kinderliedjes, Sinterklaasliedjes, Kerstliedjes en liedjes over Sint Maarten op de website die je gratis kunt downloaden.
dewitlogopedie.nl

Prentenboek: Het eerst muziekboek voor kerst
Mol, Konijn, Beer, Eekhoorn en Das oefenen met hun muziekinstrumenten voor het kerstfeest. Andere dieren versieren de grote schuur en dan kan het concert beginnen.
In het prentenboek zijn de platen steeds over twee bladzijden verdeeld. De tekst is ertussen gedrukt. Aan de rechterzijkant is een plastic balk met zes geluidsknoppen waarmee de betreffende instrumenten te horen zijn.
-Titel: Het eerste muziekboek voor kerst
-Schrijver: Fiona Watt
-Uitgever: Usborne
-Jaar van uitgave: 2013
-ISBN: 9781409565536 -Leeftijd: prentenboek vanaf 2 jaar


Geluidenboek: Paco en het orkest
Wat is Paco blij! Vanavond is er een mooi concertin het bos. Maar waar zijn de muzikanten?Help jij met zoeken? Luister onderweg naarde klarinet, de piano, de viool,de contrabas, de xylofoon, de piccolo,de celesta, de cello, de dwarsfluit,de fagot en ... het orkest van Carnavaldes animaux van Saint-Saëns! Een verhaal waar muziek in zit!Voor kinderen vanaf 3 jaar. Druk telkens op de knop en ontdekde instrumenten van het orkest. Met echte instrumenten!
-Titel Prentenboek: Paco en het orkest
-Ondertitel: Geluidenboek
-Schrijver: Magali le Huche
-Uitgeverij: Clavis
-Jaar van uigave: 2015
-ISBN: 9789044824247


Wergelmir
Wergelmir verzorgt muziekles voor kinderen met een beperking. Zelf muziek maken: dat vinden de meeste kinderen leuk. Voor kinderen met een anders verlopende ontwikkeling is dat niet anders. "Anders Toveren met muziek" is muziekles voor kinderen met een ontwikkelingsleeftijd vanaf zes jaar. De werkelijke leeftijd is daarbij niet van belang. De kinderen leren op verschillende instrumenten spelen. Dit doen ze meestal op het gehoor, dus zonder noten lezen. Een enkele leerling speelt van bladmuziek met gekleurde noten.
Plaats: Pijnacker
www.wergelmir.nl

DVD Kinderliedjes met gebaren
In samenwerking met de Peuterrevalidatie van de St. Maartenskliniek in Nijmegen heeft de moeder van Daan in 2005 een DVD gemaakt met liedjes voor Peuters en Kleuters met gebaren. Hij is speciaal ontwikkeld om kinderen te stimuleren mee te zingen en ook gebaren mee te maken. De liedjes worden gezongen door een Clown (van de CliniClowns) en door de moeder van Daan. De DVD Zingen met Peer en Jolanda kan via de website worden besteld. Deel 2 is inmiddels ook al gereed.
www.vinkennest.nl

DVD Zingen met gebaren
Viataal heeft een dvd gemaakt met kinderliedjes met gebaren. Hierop staan kinderliedjes zoals; ‘Dit zijn mijn wangetjes’, ‘Tikketakke regen’, ‘Met de vingertjes’. De dvd is geschikt voor alle kinderen. Ieder kind kan veel plezier beleven aan het meedoen met de kijk-liedjes, zowel kinderen die horen, slecht horen of niet horen als kinderen die een achterstand hebben in de spraak- of taalontwikkeling.
Dezelfde liedjes kunnen op drie manieren worden afgespeeld:
1. In Nederlands met Gebaren: liedjes worden gezongen en ondersteund met gebaren
2. In Nederlandse GebarenTaal (NGT): liedjes worden in NGT ‘gezongen’ en de liedjes zijn op de achtergrond te horen
3. Met pictogrammen: liedjes worden gezongen met afbeeldingen bij de liedjes
www.kentalis.nl 

ict-dewegwijzer
Op deze website met links voor smartbord of individueel onderwijs staan bijv. gebarenliedjes van Ellis Bell, gewone liedjes, sinterklaasliedjes, kerstliedjes etc.
ict-dewegwijzer.yurls.net/nl

2 kleine kleutertjes
Jan en Monique Smit hebben een liedjesboek voor kleuters gemaakt met teksten, vrolijke illustraties en een CD met 15 liedjes. Het liedjesboek met CD is te koop in de winkel. Ook is de CD met de kleuterliedjes los te koop.
"In 2011 ontstond bij Jan Smit het idee om iets te gaan maken voor peuters en kleuters. Het idee groeide uit tot het project 2 Kleine Kleutertjes en bestaat uit vijftien tekenfilmpjes met liedjes, een boek, een cd en een theatervoorstelling. Sinds maart dit jaar worden de tekenfilmpjes elke werkdag door Telekids uitgezonden op RTL8. Alle liedjes, waar de filmpjes bij zijn gemaakt, zijn geschreven door Jan en gezongen door zijn zus Monique Smit."

Muziek ook voor jou
Muziek Ook Voor Jou heeft muziekdocenten, verspreid over heel Nederland, die gespecialiseerd zijn in muziekonderwijs voor mensen met een beperking. Op deze website kun jij een muziekdocent bij jou in de buurt vinden.
www.muziekookvoorjou.nl


Begeleide vrijetijdsbesteding
Evert Groenendijk organiseert vakanties, daguitjes en muziek voor mensen met een verstandelijke beperking.
Muziek:

Hij schrijft muziek, maakt muziek en leert anderen graag muziek maken. Wil je een eigen tekst maken op dat mooie lied van je eigen idool? Een eigen cd maken? Of gewoon jouw gekozen instrument leren bespelen? Evert helpt je er graag bij!
Maak je ook zo graag muziek? Wil je een instrument leren spelen? Een band vormen met familie, vrienden of collega’s? Evert helpt je er bij. Voor een uurtje of een hele middag. Eén keer of een periode lang. Alleen voor jou, of ook voor je vrienden of voor je groep, het kan allemaal. Neem vrijblijvend contact met Evert op voor de mogelijkheden.
Regio: Noord-Nederland
www.evertgroenendijk.nl

Muziektherapie Juul
Juul van den Hombergh geeft muziektherapie aan kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking (EMB), stoornis in het autistisch spectrum en dementie.
Muziek met EMB
Door de combinatie van muziek en tastbare materialen worden verschillende zintuigen geprikkeld zoals het horen, voelen en zien. Plezierbeleving staat centraal, want hierdoor stel je je open en kun je ervaringen opdoen. Door het aanbieden van de juiste muziek, kan de cliënt worden gestimuleerd zich te uiten in klank en beweging. Non- verbale communicatie kan zo worden uitgelokt.
Begeleiding voor EMB
De aandacht ligt op zintuiglijke stimulatie. De zintuiglijke stimulatie richt zich op het gebied van tast, zien, horen en voelen. Zintuiglijke ervaringen zijn nodig om de wereld om je heen te kunnen ontdekken. De cliënten worden uitgedaagd verschillend zintuiglijk materiaal te ervaren, denk hierbij aan het voelen van de wind en met de handen in een bak macaroni.
Juul van den Hombergh heeft 32 jaar als muziektherapeute bij de Driestroom gewerkt met kinderen ne volwassenen met een verstandelijke beperking.
Regio: Nijmegen en omstreken
www.muziektherapiejuul.nl

Muziek voor MCG kinderen
Hanneke Lamers geeft belevingsgerichte muzieksessies aan meervoudig complex gehandicapte kinderen en jong volwassenen in de regio Zutphen en de Achterhoek. Dit kunnen individuele- of groepssessies zijn. En het kan in de vertrouwde thuissituatie  zijn of op een andere locatie.
Iedereen kan genieten van muziek. Het is een heel geschikt medium om in te zetten bij kinderen met een of meerdere beperkingen. Muziek is heel toegankelijk, je kunt immers al van muziek en/of klanken genieten door er simpelweg naar te luisteren. Daarnaast kan het heel prettig zijn om ritmes of trillingen te voelen en ervaren op je lichaam, het kan bewustwording geven van het eigen lichaam.
Je kunt muziek inzetten om kinderen te prikkelen en te stimuleren tot bewegen en/of spelen maar ook om juist te ontspannen.
Regio: Zutphen en de Achterhoek
muziekhanneke.nl

Beleef muziek
Muziek en beleving voor ouderen, dementerende ouderen en mensen met EMB. Met muziek en nabijheid ontspanning brengen in een sfeerconcert, een ligconcert of in combinatie met massage. We maken contact met de deelnemers en spelen in op het moment.
Voor meer informatie: beleefmuziek@outlook.com
Beleef muziek en www.facebook.com

top

Televisie

DVD's

DVD Nijntje met gebaren
Iedereen kent de verhalen en belevenissen van Nijntje, vader en moeder pluis, opa en oma pluis, haar vriendjes en vriendinnetjes. Kinderen in Nederland en in vele andere landen hebben weleens een verhaaltje van Nijntje gehoord. De verhalen van Nijntje zijn in vele talen vertaald, maar tot nu toe nog niet in een gebarentaal. Om ook de kinderen die Nederlandse Gebarentaal gebruiken plezier te laten beleven aan Nijntje en haar belevenissen zijn tien verhaaltjes vertaald in de Nederlandse Gebarentaal.
De dvd’s met boekjes zijn verkrijgbaar bij het Nederlands Gebarencentrum.
www.gebarencentrum.nl
 
DVD met prentenboeken in gebarentaal
Op de website van het Handtheraper Kentalis kun je voorleesverhalen in de Nederlandse gebarentaal downloaden, zoals Rupsje Nooitgenoeg en Kikker is verliefd. Er wordt Nederlands gesproken. De visuele en beeldende kracht van de gebarentaal maakt de verhalen - ook voor horende kinderen - extra aantrekkelijk
www.handtheater.nl 

DVD: "Boer Boris gaat naar zee" met gebaren
Prentenboek van het jaar 2015 "Boer Boris gaat naar zee" van Ted van Lieshout & Philip Hopman (uitgeverij Gottmer) is ook te koop op DVD. Twee presentatoren vertellen het grappige verhaal van “Boer Boris gaat naar zee” in de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en in Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG). Op de achtergrond zijn de prachtige illustraties uit het boek te zien. Kinderen kunnen naar het verhaal op de dvd kijken, maar ook kan het materiaal gebruikt worden als voorbeeld voor ouders en leerkrachten om zelf het boek voor te lezen. Wij hopen met dit verhaal op dvd het voorlezen van kinderen in de Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met Ondersteunende Gebaren te stimuleren.
www.gebarencentrum.nl

DVD Zingen met gebaren
Viataal heeft een dvd gemaakt met kinderliedjes met gebaren. Hierop staan kinderliedjes zoals; ‘Dit zijn mijn wangetjes’, ‘Tikketakke regen’, ‘Met de vingertjes’. De dvd is geschikt voor alle kinderen. Ieder kind kan veel plezier beleven aan het meedoen met de kijk-liedjes, zowel kinderen die horen, slecht horen of niet horen als kinderen die een achterstand hebben in de spraak- of taalontwikkeling.
Dezelfde liedjes kunnen op drie manieren worden afgespeeld:
1. In Nederlands met Gebaren: liedjes worden gezongen en ondersteund met gebaren
2. In Nederlandse GebarenTaal (NGT): liedjes worden in NGT ‘gezongen’ en de liedjes zijn op de achtergrond te horen
3. Met pictogrammen: liedjes worden gezongen met afbeeldingen bij de liedjes
www.kentalis.nl 
 


DVD Zandkasteel in gebarentaal
Zeven afleveringen van het Zandkasteel zijn op DVD beschikbaar en voorzien van een gebarentolk in beeld. De DVD's zijn te bestellen via Auris. Ook zijn er dvd's met gebarentolk van Shippers van de Kameleon, Briefgeheim,  Pietje Bell, Het paard van Sinterklaas, etc.
www.auris.nl


DVD Gebaren met Lotte & Max
Op de DVD staan eenvoudige liedjes, echte gebarende kinderen en animaties om de gebarentaal leuk en gemakkelijk te maken.
www.lottemax.nl

DVD De wereld van Koos
Op de website van Vinkennest.nl is de DVD te koop van De wereld van Koos. Deze DVD is gemaakt door twee moeders, beide met een kind met een beperking. De DVD is daarom ook speciaal gemaakt voor kinderen met een (meervoudige) beperking. Net als bij de eerdere Dvd's van 'Zingen met Peer en Jolanda' (waar er inmiddels ruim 2.500 van verkocht zijn) hebben ze ook hier geprobeerd om een DVD te maken die leuk en leerzaam is voor de kinderen én die inspiratie geeft voor de ouders om zelf met hun kind aan de slag te gaan... Dit keer gericht op de zintuigen.
www.cdevink.nl

DVD Kinder gebaren met Lotte & Max
Een dag uit het leven van Lotte & Max. We staan met ze op, kleden ons aan, ontbijten, spelen en gaan naar bed. Samen leren we weer zo’n 30 leuke en handige gebaren, dit keer in en om het huis. Het werkt heel aanstekelijk; stilzitten is uitgesloten. Een avontuur voor alle kinderen, doof en horend van 0 tot 6 jaar! Nu met 5 bonus Sinterklaasliedjes.
www.gebarenwinkel.nl

DVD Kinderliedjes met gebaren

In samenwerking met de Peuterrevalidatie van de St. Maartenskliniek in Nijmegen heeft de moeder van Daan in 2005 een DVD gemaakt met liedjes voor Peuters en Kleuters met gebaren. Hij is speciaal ontwikkeld om kinderen te stimuleren mee te zingen en ook gebaren mee te maken. De liedjes worden gezongen door een Clown (van de CliniClowns) en door de moeder van Daan. De DVD Zingen met Peer en Jolanda kan via de website worden besteld. Deel 2 is inmiddels ook al gereed.
www.vinkennest.nl


top

Koken

Koken Wai-Not
Wai-Not is een website voor kinderen/jongeren met een verstandelijke beperking. Op de website staan o.a. recepten om te koken. Bij elk recept wordt met plaatjes en met foto's uitgelegd welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je het gerecht moet maken. Bijv. popcorn, kaasspiesjes en bananenmilkshake.
www.wai-not.be

Kook met me mee!
Kook met me mee! is een bijzonder receptenboek dat tot stand is gekomen op initiatief van Stichting Adullam voor Gehandicaptenzorg.
Het boek is gemaakt voor en door mensen die wonen en werken bij Adullam. De recepten in dit boek worden bereid met gezonde ingrediënten. Gezonde en lekkere recepten voor bijzondere mensen! Het receptenboek bestaat uit drie hoofdstukken: • Tussendoortjes • Maaltijden • Toetjes.
Dit receptenboek is bijzonder omdat de recepten uitblinken in duidelijkheid, door prachtige foto’s, heldere stappen en een smaakvol resultaat! De duidelijkheid en de eenvoud van de recepten stimuleert mensen met een verstandelijke beperking om eten klaar te maken. Koken en bakken kan voor hen een mooie activiteit zijn in het dagelijks leven.
-Titel: Kook met me mee!
-Ondertitiel: Receptenboek aan de hand van foto's
-Schrijver: Mensen van Adullam
-Jaar van uitgave: 2017
-ISBN: 9789402902273
-Doelgroep: mensen met een verstandelijke beperking, medewerkers in de gehandicaptenzorg en kinderen
www.adullamzorg.nl

Kookboek: Duidelijk koken met Sandra
Dit kookboek is ontwikkeld voor jongeren en volwassenen met ASS (autisme) of een andere beperking die graag willen koken en wel wat extra hulp kunnen gebruiken. De gerechten in dit kookboek zijn gemakkelijk zelf te maken, bereid met verse ingrediënten en op een toegankelijke manier met fotos uitgelegd. Iedere handeling is in beeld gebracht zodat nauwelijks tekst nodig is. Het kan een geweldig kookhulpmiddel zijn voor zowel jongeren met een autistische stoornis als mensen die begeleid wonen.
-Titel: Duidelijk koken met Sandra
-Schrijver: Sandra Cornelissen
-UItgever: S.W.P.
-Jaar van uitgave: 2011
-ISBN: 9789088502385

In Kaatjes Keuken
In Kaatjes Keuken is een kinderkookschool. Op zaterdag geeft In Kaatjes Keuken kookles aan kinderen en jongeren met een beperking in het autistisch spectrum. Je kind krijgt les in groepjes van maximaal vier kinderen. Er is sprake van 1 op 2-begeleiding. Daardoor is het rustig en kunnen jongeren bij elkaar de kunst afkijken.
www.inkaatjeskeuken.nl

Foto- of pictorecept
Commis (Communicatie Materiaal In Spelvorm) maakt o.a. foto- of picto-recepten op maat. Met deze recepten kunnen mensen met een verstandelijke beperking en mensen die moeite hebben met lezen of niet kunnen lezen ook recepten lezen. "(Deels) Zelfstandig koken kan hierdoor mogelijk zijn, want het recept wordt uitgelegd met behulp van duidelijk visueel gemaakte stappen. Elk recept door u aangeleverd kan omgezet worden in een foto- of picto-recept." Op het picto-recept (zie afbeelding) wordt uitgelegd hoe je rijst moet koken.
www.commis.nl

Tof! Kookboek
Tof! is een landelijk tijdschrift voor mensen met een verstandelijke beperking. Stichting Tof! Communicatie heeft een kookboek gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking. In het Tof! kookboek staan 60 recepten, verdeeld over 5 hoofdstukken. Elk recept wordt in 8 duidelijke stappen neergezet. Met per stap een foto en korte uitleg.
Het kookboek is te bestellen bij  www.mbwebshop.nl of via de boekhandel.
-Titel: Tof! Kookboek. Lekker koken in 8 stappen
-Schrijver: Stichting Tof! Communicatie
-Uitgever: MB Communicatie
-Jaar van uitgave: 2011
-ISBN: 9789081292108

Autisme & koken
Dit kookboek is ontwikkeld voor kinderen met autisme die voor hun ontspanning willen koken. Het is duidelijk, visueel gestructureerd, voorspelbaar en realistisch. Het kookboek bevat 20 recepten en een uitgebreide handleiding voor ouders en begeleiders om met autistische kinderen samen te koken. De recepten zijn gerechten die kinderen lekker en leuk vinden om te maken en om te eten. De recepten zijn uitgetest in de kinderkookschool In Kaatjes Keuken van de schrijfster van dit boek.
-Titel: Autisme & koken
-Schrijver: Karen den Dekker
-Uitgever: Graviant
-Jaar van uitgave: 2011
-ISBN: 9789075129946
www.graviant.nl  (maar is ook te koop bij Bol.com)

Samen! Koken voor de groep
Mister Kitchen maakte het kookboek 'Samen! Koken voor de groep' met veel enthousiasme op verzoek van de Gemiva-SVG Groep, een organisatie voor mensen met een handicap in Zuid-Holland. In het kookboek vind je heerlijke recepten, nuttige tips en inspiratie om van de dagelijkse groepsmaaltijd een feest te maken. Bij de keuze van de gerechten is rekening gehouden met budget, voorbereidingstijd, gemak, variatie en gezondheid.
'De recepten zijn origineel en uitdagend, gezond bovendien en ook nog eens heel handig stap voor stap beschreven en gefotografeerd. Ook wie geen handicap heeft, maar wel regelmatig voor een groep kookt, heeft er een prima kookboek aan.' (NRC Next, 26 november 2009)
-Titel: Samen! Koken voor de groep
-Schrijver: Mister Kitchen
-Uitgever: Gemiva-SVG Groep
-Jaar van uitgave: 2009
-ISBN: 978-90-75660-07-4
www.gemiva-svg.nl

Kookboek: 1,2,3 ik kook!
1,2,3 ik kook! is een praktisch kookboek, bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen die moeilijk leren. Het boek is in begrijpbare taal geschreven en er is veel beeldmateriaal gebruikt. En het staat het vol met heerlijke recepten. Met dit kookboek kunnen mensen zelf lekker, gezond en betaalbaar koken.
Het kookboek is gratis te downloaden. Klik op de onderstaande link.
www.lfb.nu

Kijk ik kook
'Kijk ik kook' is een kookboek voor mensen met een verstandelijke beperking. In het kookboek staan dertig eenvoudige, lekkere en verrassende maaltijden voor iedereen. Dankzij de korte zinnen, herkenbare producten en aanvullende pictogrammen kunnen ook mensen die niet (goed) lezen met dit kookboek zelfstandig aan de slag. Alle bereidingen worden stapsgewijs weergegeven in een glashelder fotoverhaal. Met afwasbare pagina's om de verschillende stappen in het bereidingsproces aan of af te vinken.
Lise Weuts studeerde in 2012 af als grafisch ontwerpster. Door samen met haar nicht te koken, die het syndroom van Down heeft, kwam ze op het idee van een kookboek voor deze doelgroep.
"Ieder recept in 'Kijk ik Kook' bestaat uit maximaal zes stappen die worden weergegeven in een fotoverhaal. De recepten zijn eenvoudig waardoor een gerecht niet snel kan mislukken. Van smoothies en omelet tot appel-kaneeltaartjes en garnalenprikkers. Dit kookboek is niet alleen geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook anderen die (nog) niet kunnen lezen, dyslectici of kinderen bijvoorbeeld, kunnen de gerechten hieruit bijna zelfstandig maken."
-Titel: Kijk ik kook
-Ondertitel: Kookboek voor mensen met een verstandelijke beperking
-Schrijver: Lise Weuts
-Uitgeverij: Lannoo
-Jaar van uitgave: 2013
-ISBN: 9789401406208

Mijnboodschappenlijst.nl
Met deze website kunnen eenvoudig boodschappenlijsten met foto's samengesteld worden. In de Nederlandse versie zijn ruim 1069 foto's van producten die zijn onderverdeeld in 22 categorieën en 101 sub-categorieën. Alle foto's zijn voorzien van tekst en geluid, waardoor het ook voor mensen die niet kunnen lezen mogelijk is een boodschappenlijst samen te stellen of te gebruiken. Ook is het mogelijk de lijsten met de plaatjes te printen en op te slaan voor hergebruik. Naast gebruik van deze website op de PC, is de website ook toegankelijk op veel telefoons met internetverbinding.
www.mijnboodschappenlijst.nl

CD-Rom Kwestie van smaak
Wat eten we vandaag? Hoe ziet een slavink eruit? Hoe maak ik duidelijk wat ik lekker vind? Hoe maak ik een boodschappenlijst als ik niet kan lezen? Hoe ziet de verpakking van een levensmiddel eruit? Dit zijn lastige vragen voor mensen met een verstandelijke beperking. Toch willen ook zij graag lekker eten en boodschappen doen. Dat kan met de CD-Rom "een kwestie van smaak".
De CD-Rom (ook verkrijgbaar op USB-kaart) bevat ruim 1300 foto's van warme maaltijden, broodmaaltijden, tussendoortjes en een groot aantal voedingsmiddelen dat verkrijgbaar is in de supermarkten. De foto's zijn gerangschikt in een gemakkelijk menu op productgroepen zoals groenten, soepen en sauzen, dranken, brood, vleeswaren, koek en gebak. Met de zoekfunctie vindt je gemakkelijk de foto die je zoekt en die ingevoegd kan worden waarvoor je het nodig hebt (menulijst of boodschappenlijst).
Postadres/besteladres:
Secretariaat paramedisch, Expertisecentrum Advisium Noordwijk ('s Heerenloo).
Zwarte weg 20
2200 AG Noordwijk
Mailadres: secretariaat.advisium.NWD@sheeenloo.nl
Tel: 071-3642790
www.dietistvg.nl

top

Speeltuinen

Speeltuinen voor kinderen met een beperking
Speeltuinen met aangepaste speeltoestellen zijn er weinig, maar ze bestaan wel. Een overzicht van toegankelijke speeltuinen vindt u op de site van Nuso Speelruimte Nederland.
www.nuso.nl.

Speeltuinbendewijzer.nl
De Speeltuinbende is een testteam van kinderen met en zonder handicap. Zij hebben de afgelopen jaren vele speelplekken getest op (on)toegankelijkheid. In deze wijzer laten zij zien waar zij in een speeltuin tegenaan lopen en geven ze tips over hoe jij ervoor kunt zorgen dat gehandicapte kinderen ook kunnen spelen met andere kinderen. Bij sommige onderwerpen kun je foto's of extra informatie bekijken.
speeltuinbendewijzer.nl

Nijmegen: Speeltuin de Leemkuil 
Speeltuin met voorzieningen voor gehandicapten; invalidentoilet, toegang tot reguliere speeltoestellen en aangepaste speeltoestellen.
www.deleemkuil.nl

Wijchen: Blije Dries
Speeltuin met voorzieningen voor gehandicapten; invalidentoilet, toegang tot reguliere speeltoestellen, paden.
www.blijedries.nl

Speeltuin Drakensteijn
Fort Drakensteijn in Schiedam is een speciale speeltuin! De onwijs spannende speeltoestellen zijn natuurlijk gaaf, maar vooral uniek omdat ze zo gebouwd zijn dat ook kinderen met een handicap er plezier kunnen beleven.
www.fortdrakensteijn.nl

top

Wandelen

Wandelgids voor rolstoelgebruikers
In deze eerste wandelgids voor rolstoelgebruikers komt de regio Rijk van Nijmegen, Betuwe, Oost Brabant en Noord Limburg aan bod. In de wandelgids staan 27 bijzondere routes beschreven, die bijna steeds over verharde paden of weggetjes gaan en het bijzondere is dat ze allemaal toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en buggy’s.
De routebeschrijvingen en gedetailleerde kaarten geven de route aan. Daarnaast is de kwaliteit van de begaanbaarheid aangegeven, bankjes om uit te rusten, of er een horecagelegenheid op de route is, en of het beginpunt met eigen vervoer of met de taxibus bereikbaar is. De routes variëren van 2-18 km.
-Titel: Wandelgids voor rolstoelgebruikers
-Regio: Rijk van Nijmegen, Betuwe, Oost Brabant en Noord-Limburg.
-Auteur: Rinus Roland
-ISBN 9789075362787

Wandelen met een beperking
Vaak zijn wandelroutes niet geschikt voor rolstoelen. Om niet voor verrassingen komen te staan met je rolstoel is er nu een website met toegankelijke wandelroutes in Nederland.
www.wandelenmeteenbeperking.nl

Rolstoelroutes Natuurmonumenten
Natuurmonumenten heeft 6 drempelvrije routes om met de rolstoel de natuur te verkennen over bijv. de Brunsummerheide, de Kaapse bossen bij Doorn en het Harderbos bij Harderwijk.
www.natuurmonumenten.nl

Natuur zonder drempels
Op de website "Natuur zonder drempels" staat de toegankelijkheid, bereikbaarheid en bruikbaarheid van Nederlandse natuurgebieden beschreven voor mensen met een handicap of chronische ziekte.
www.natuurzonderdrempels.nl

Stranden, strandovergangen, strandrolstoelen en invavlidentoiletten
Pia Hendriks heeft informatie in een spreadsheet verzameld over de toegankelijkheid van stranden, aanwezigheid van strandrolsotelen en invalidentoiletten.  Lees het artikel van de Supportbeurs.nl en bekijk de Excell spreadsheet met alle info.
strandrolstoelen nederlandse stranden


Strandwandeling met je kind in de rolstoel?
In een aantal badplaatsen aan de kust kun je een strandrolstoel huren voor kinderen.
-Kijkduin en Scheveningen: Biesieklette verhuurt strandrolstoelen bij de vestigingen in Kijkduin en Scheveningen. De uitgekozen strandrolstoelen zijn nieuw in Nederland. De “Wombat” is als lichte maar sterke duwstoel een waardig opvolger van de oude “Jutter”; deze is ook door kinderen te gebruiken.  www.biesieklette.nl/strandrolstoel.html
-Egmond aan Zee: In Egmond aan Zee is 1 strandrolstoel voor kinderen te huur.
  www.bergen-nh.nl

Strandrups "De Vrijheid"
In de Zuid-Hollandse badplaats Ter Heijde kunnen mensen in rolstoelen sinds kort met een rupsvoertuig het strand op. Even een lekkere standwandeling maken is voor hun vaak niet zo simpel als het lijkt. De strandrups, met de naam "De Vrijheid" biedt plaats aan verschillende modellen rolstoel of mensen die slecht ter been zijn. Voor de tochten op maandag, woensdag en vrijdag is aanmelden noodzakelijk. De strandrups rijdt van april tot november.
www.pgwestland.nl

Stranden Den Helder toegankelijk
In Den Helder bij de strandopgangen ‘Duinoord’ en ‘Julianadorp Paal 6’ zijn invalidenparkeerplaatsen vlakbij de strandopgang. Daarna is het nog ca. 700 meter lopen / rollen over verharde paden door prachtig duingebied. U kunt ook vóóraf een ontheffing vragen bij Hoogheemraadschap Petten, om uw auto bovenaan het strand te parkeren. Verder zijn er paden van betonnen platen en houten vlonders, waarbij u tot òp het strand komt. Tot aan de branding is echter niet mogelijk. Er worden nu nieuwe strandposten gebouwd. Daarin komt een invalidentoilet! De terrassen van de strandpaviljoens zijn toegankelijk en strandrolstoelen zijn op aanvraag beschikbaar. Voor elektrische strandrolstoelen waar u zelf mee kunt rijden, is (nog) geen geld.
strandvandenhelder.nl

Twentse Rolstoel 4-Daagse
Elk jaar wordt de Twentse Rolstoel 4-Daagse gehouden van in de maand juli. Er wordt ook tijdens de Twentse Rolstoelvierdaagse een „kidsparcours“ georganiseerd naast de bestaande routes van 15, 30, 50 en 70 km! Voor de jongste deelnemers wordt een parcours van ca. 9 km uitgezet. Bekijk het filmpje op de volgende link: www.youtube.com. Ben je tussen de 6 en 16 jaar? Kun je max. 9 km in een eigen handbewogen rolstoel rijden? Je mag ook met een 5e wiel of in een echte handbike meedoen. Kun je dit 1 tot 4 dagen volhouden? Na 4 dagen krijg je wel een echte medaille! Komt er iemand mee? Er moet nl. onder begeleiding van ouders verzorgers (ouder dan 16 jaar) gereden worden.
www.rolstoelvierdaagse.nl

Belevingsroute van Het Nationale Park de Hoge Veluwe
De Belevingsroute van Het Nationale Park de Hoge Veluwe prikkelt je zintuigen. Je wordt uitgenodigd te voelen, te ruiken, te zien en te horen. Jong, oud, beperkt of niet beperkt, op deze wandelroute van ruim een kilometer ervaar je de natuur net even iets anders. Verschillende spelelementen sieren het pad. Zij zijn gemaakt van natuurlijke materialen en gaan op in de omgeving. Zij bieden een leuke uitdaging voor mindervaliden maar ook voor andere doelgroepen, zoals scholen, kinderen, ouders en grootouders. Het pad is voor een deel van de route verhard, voor het andere deel half verhard en is toegankelijk voor een rolstoel.
www.hogeveluwe.nl

top

Tips voor dagje uit

Ideeën voor een dagje uit
Een dagje uit met de rolstoel kan problemen opleveren. Op deze website vindt u, per provincie, een overzicht voor een dagje uit. Per activiteit (zoals musea staat beschreven of het geschikt is voor rolstoelers of verstandelijk gehandicapten.
picturevakanties.nl

Holland Idee.com
Rolstoelvriendelijke attracties per provincie.
www.hollandidee.nl

Bio-Vakantieoord: dagje uit
Bio Vakantieoord te Arnhem ook geschikt voor schoolreizen en families voor een dag uit, veel mogelijk, bijv. huifkartochten, zwemmen, snoezelen. Alle aanpassingen voor mindervaliden aanwezig.
www.bio-kinderrevalidatie.nl

Sneeuwdag
Op de Sneeuwdag kunnen mensen met een verstandelijke beperking komen skiën, zitskiën of sleeën. De skilessen zijn op beginnersniveau. Wil jij ook kennismaken met wintersport? Geef je dan op voor de Sneeuwdag! De Sneeuwdag is een dag voor mensen met een verstandelijke beperking vanaf de leeftijd 4 jaar. Op deze speciale dag wordt bewezen dat wintersport voor (bijna) iedereen mogelijk is.
www.sneeuwdag.nl

Gratis entree begeleider rolstoeler
Bij een aantal attractieparken, dierentuinen en musea hoeft de begeleider van iemand in een rolstoel geen entree te betalen. Het staat nooit aangegeven bij de kassa. Dus vraag bij de kassa of je als begeleider van je kind in de rolstoel of aangepaste buggy gratis naar binnen mag. Het kan een kaartje schelen.

top

Concerten

Ranjaconcerten
Concerten voor kinderen en volwassenen met verstandelijke beperking, meervoudige beperking en/of een lichamelijke beperking. Tijdens deze concerten kunnen zij gewoon zichzelf zijn en hoeven ze ook niet stil te zitten. Ook familie, buren etc. zijn welkom.
“Een Ranjaconcert is een vrolijke en soms ontroerende mix van klassieke muziek, volksmuziek en liedjes, theater en beweging. Rust en actie wisselen elkaar af. Er is veel te zien, te voelen, te ruiken, te proeven en te beleven. Decor, kleding en attributen maken dat je een uur lang ogen en oren tekort komt. En niet alleen vóór, maar ook tussen en mét het publiek.”
www.ranjaconcerten.nl

Funpop
Funpop is een openluchtfestival voor mensen met een verstandelijke beperking en hun familie, vrienden en bekenden. Twee dagen met veel muziek en veel fun!
www.funpop.nl

VIP-concert
Shamajo organiseert elk jaar een VIP-concert voor mensen met een (meervoudige) beperking.
www.shamajo.nl

Festival 5D
Elk jaar organiseert Festival 5D een festival op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Festival 5D is een vrijplaats voor de zintuigen, een culturele beleving voor zicht, tast, reuk, smaak en gehoor. Bezoekers worden van ’s middags één uur tot ’s avonds acht uur ondergedompeld in theater, muziek, dans en culinair vermaak. Het festival is voor jong en oud, en volledig toegankelijk voor mensen met een handicap: het festivalterrein is rolstoeltoegankelijk, er zijn doventolken aanwezig, het veelzijdige programma biedt voor elk wat wils en dieetwensen kunnen van tevoren worden opgegeven. Het festival wordt georganiseerd door Stichting Festival 5D.
www.festival5d.nl

Huntendwarspop
Op het voormalige Dru-terrein in Ulft (de Achterhoek) wordt elk jaar Huntendwarspop georganiseerd. Het is een inclusief openluchtfestival voor mensen met én zonder beperking. Waar iedereen (mét en zonder beperking) gezamenlijk kan genieten van optredende artiesten.
www.huntendwarspop.nl


top

Theater

Clown Sjuul
Clown Sjuul (Jule Berns) is een belevingsclown en treedt o.a. op bij kinderdagcentra en kinderfeesten.
Ze treedt vooral op voor mensen met een verstandige beperking, mensen met alzheimer en voor kinderen.  In het dagelijkse leven werkt ze met kinderen met lichamelijke/verstandelijke beperkingen. Mede hierdoor heeft ze veel ervaring met het begrijpen en communiceren met kinderen/mensen met deze bijzondere uitdaging. Haar doelstelling is zintuigen prikkelen, persoonlijke aandacht etc. “Plotselinge reacties, kleine of grote emoties, en toevallige omstandigheden bepalen mijn spel. Dit ondersteunt ze met subtiele attributen en muzikaal ondersteund door mijn zang, accordeon, klarinet of saxofoon.”
Regio: Nijmegen
www.clownsjuul.nl

Bureau van de Glimlach
Bureau van de Glimlach geeft specialistische aandacht aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en aan mensen met dementie. Wij doen dat door middel van ons spel als Contactclown. Bureau van de Glimlach is opgericht door Elly Jacobs (clown Dot) en Peter Plasmans (clown Pum).
"Contactclowns zien ‘het publiek’ als de hoofdpersoon en presenteren zich met improvisaties die vooral gericht zijn op interactie met de doelgroep. Wij hebben dan ook geen vaste act of een optreden waarvoor iedereen moet klaar zitten. We komen op bezoek bij onze doelgroep en gaan in op wat er om ons heen gebeurt. Gebruikmakend van liedjes, muziek en allerlei attributen, spelen we al improviserend in op de emoties en reacties die we zien bij de mensen. Dit doen we hoofdzakelijk in de groep waarbij ook ruimte en aandacht is voor de cliënt als individu. Ons doel is mensen speciale aandacht geven door middel van vrolijk en intensief contact en hierdoor:
– isolement en eenzaamheid voorkomen
– onderling contact tussen mensen stimuleren
– zoveel mogelijk zintuigen te activeren door middel van improvisatie (spelmateriaal en muziek)
– veel gezelligheid en plezier hebben."
bureauvandeglimlach.nl

Clown Ray
Ray Biemans is clown, trainer en speler. Hij heeft ervaring met het spelen voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Hij is o.a. in te huren voor kinderfeestjes, familiereunie’s en evenementen.
“De clown is de ultieme levenskunstenaar. Hij straalt plezier uit en het is geweldig dat hij de bereidschap heeft om overal JA op te zeggen en om mee te gaan in datgene waartoe hij uitgenodigd wordt. De clown is een uniek wezen, onbevangen, levend in het hier en nu. Zijn humor ontstaat door de wijze waarop hij met zijn situatie omgaat. Alles mag er zijn. De lol, het verdriet, het banale en het verfijnde. De clown is zonder vooroordelen, zonder doel, eerlijk, echt en nieuwsgierig. De clown heeft de openheid van een kind.“
www.raybiemans.nl

Poppentheater Peterselie
Marjanne Peters, de poppenspeler van Poppentheater Peterselie, speelt al sinds 15 jaar zeer interactieve vertelvoorstellingen met poppen voor o.a. mensen met een verstandelijke/lichamelijke beperking. Zoals de voorstelling "Alle eendjes" en "In de maneschijn". Bij alle voorstellingen worden bijpassende kinderliedjes gezongen met begeleiding op de gitaar of trekharmonika. Ze geeft voorstellingen in theaters, biblioteken, scholen en kinderopvangcentra. De voorstellingen zijn niet geschikt voor het allerlaagste niveau.
www.peterselie.nl

Snoezeltheater De Ronzebons
In het Snoezeltheater in Dalerveen kunnen (ernstig) verstandelijk gehandicapten en dementerende ouderen genieten van een snoezelvoorstelling. "Er wordt geprobeerd zij die in hun eigen belevingswereld leven via het snoezelen te bereiken. Daarbij staan aangepaste hulpmiddelen ter beschikking, gecombineerd met een bonte verzameling van sfeermateriaal gericht op een selectief aanbod van prikkels. Het Snoezeltheater is ingericht met theaterbedden in 2 verdiepingen. Hoog en laag. De voorstelling wordt gespeeld vanuit de middenruimte. De poppen en objekten komen naar iedereen individueel toe."
Toch is het niet altijd mogelijk dat iedereen naar Dalerveen komt, dus komt het Snoezeltheater ook op locatie.
-Doelgroep: (ernstig) meervoudig gehandicapten en dementerende ouderen
-Plaats: Dalerveen

www.snoezeltheater.nl

Belevingstheater Zinderling
Met Zinderling heeft theater De Lachende Zon een nieuwe belevingstheater -voorstelling met muziek, geluiden, snuffelen, interactie met het publiek en prachtige poppen gemaakt. De voorstelling is bedoeld voor mensen met een ernstige en matige verstandelijke beperking, maar natuurlijk zijn broers, zussen, vaders, moeders, buren en eigenlijk iedereen van harte welkom. Per voorstelling kunnen we 15 mensen met een beperking ontvangen, op een dag kunnen weer meerdere voorstellingen spelen. 
Het Fonds Nuts Ohra geeft stichting De Zon de mogelijkheid om op een aantal plekken in Nederland open voorstellingen te organiseren.
www.delachendezon.nl

Stichting VisiteClowns
De Stichting VisiteClowns is een collectief van professionele clowns die zich hebben gespecialiseerd in het spelen voor mensen in zorginstellingen en met name voor ouderen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking.
De stichting VisiteClowns is opgericht in 2008 met als doel om belevingsgerichte zorg te bieden aan chronisch en psychisch zieke ouderen en mensen met een verstandelijke beperking door middel van interactief clownen, waarin contact, aandacht en humor centraal staan.
www.visiteclowns.nl

Optreden van Broodje Aap
Iedere reactie, hoe klein ook, kan een begin van contact kan zijn. Met Broodje Aap verzorgt Rogier Lubbers belevingsgerichte voorstellingen voor jonge kinderen en kinderen en volwassenen met een (ernstige) verstandelijke beperking. Rogier speelt eigen liedjes, aangevuld met bekende en minder bekende kinderliedje s. Hierbij begeleidt hij zichzelf op gitaar. Bij veel liedjes maakt hij gebruik van verschillende (percussie) instrumenten, attributen en handpoppen, waardoor ze zichtbaar en tastbaar worden.
www.broodjeaap.eu

top

Kermis/pretpark/circus

Kermis voor gehandicapten
Voor kinderen met een (meervoudige) beperking zijn er maar weinig leuke attracties en evenementen om heen te gaan. En heel vaak blijken die voor rolstoelers niet toegankelijk. Een kermis is helemaal al niet de omgeving waar je kinderen met een (meervoudige) beperking verwacht, terwijl dat toch ook voor hen een leuk uitstapje zou zijn. Stichting Shamajo organiseert daarom speciale kermissen voor meervoudig gehandicapten, met steun van de NSGK. Alle attracties zijn aangepast voor deze groep. De kinderen kunnen dus veilig en in hun eigen tempo gaan genieten van de draaimolen, de minicars, vliegtuigjes en de suikerspinnen.
www.shamajo.nl

De Mini Belevenis is open
Op het terrein van Siza in Arnhem is de Belevenis gevestigd.
De Belevenis is een belevingswereld voor mensen met een meervoudige handicap, diep dementerenden en ernstig zieke kinderen. Niet hun beperkingen, maar hun mogelijkheden staan centraal bij deze unieke Belevenis; waar alles mag en niets moet. Samen genieten, ervaringen opdoen, leren en elkaar inspireren.
De inrichting van de Belevenis - de attracties, de decors, muziek, geluiden, licht- en video-effecten, het spelmateriaal en de activiteiten - zijn gericht op zintuiglijke stimulering. Het aanbieden van prikkels om de deelnemer bewust te maken van de omgeving, hem of haar uit te dagen daar iets mee te doen en contact te maken met een ander en die omgeving. Maar wel een manier van beleven die past bij ieders wensen en mogelijkheden, met een goede balans tussen actie en rust. Het uitgangspunt is dat zowel de deelnemers, als hun ouders, verwanten, partners en begeleiders geinspireerd raken, leren, ervaren en plezier beleven aan deze unieke Belevenis. Enthousiaste en betrokken vrijwilligers ondersteunen daarbij.
www.debelevenis.nl

Circus voor blinden en slechtzienden
Eind 2014 was er voor het eerst in Nederland een Circustheater voor blinden en slechtzienden.
"Internationale topartiesten vliegen metershoog door de lucht, zijn super lenig, knotsgek komisch en balanceren als de beste. Dit spektakel met acrobaten, jongleurs, paarden, honden en veel humor wordt begeleid door een van de beste circusorkesten van Europa en is te zien vanuit een heerlijk zachte en warme theaterstoel. Of je het een heel klein beetje ziet of helemaal niet, het maakt niet uit. Twee enthousiaste verslaggevers doen via live audiodescriptie verslag van alles wat er in de piste gebeurt. Ook is er een voelplein met o.a. maquettes en een 'meet & feel' met de artiesten."
De Stichting Komt het Zien! zet zich in om deze fantastische beleving ook mogelijk te maken voor mensen met een beperking, zoals bijvoorbeeld blinden en slechtzienden.
circusvoorblinden.nl

top

Uit eten

Restaurants toegankelijk?
"Drempeltje hier, hellinkje daar. Toiletten op de eerste verdieping. Weinig ruimte tussen de tafels voor een rolstoel. Hoe toegankelijk zijn restaurants voor mensen met een handicap?"
-Op de website van IENS staat vermeld welk restaurant toegankelijk is voor een rolstoel. Maar niet als je de website www.iens.nl intypt. Je moet zoeken op iens en rolstoel en de plaats waar je wilt eten, dan krijg je de restaurants die rolstoeltoegankelijk zijn. Op de stie van iens.nl staat het anders niet vermeld.
-Op de website van DINNERSITE staat ook vermeld welk restaurant toegankelijk is voor een rolstoel. Maar niet als je de website www.dinnersite.nl intypt. Zoek op dinnersite en rolstoel en plaatsnaam. Ook dan krijg je de restaurants die rolstoeltoegankelijk zijn. Op de website van Dinnersite.nl staat het anders niet vermeld.

Café's & restaurants waar mensen met een beperking werken
Via de dagbesteding werken mensen met een beperking ook in de horeca.
Voor informatie over restaurants en lunchcafé's waar mensen met een beperking werken zie; Tips - Dagbesteding volwassenen - Café's & restaurants.

top

Toegankelijkheid

App: Ongehinderd
Iedereen wil spontaan kunnen genieten van zijn of haar vrije tijd. Maar hoe zie je welke locaties toegankelijk zijn voor jou? En hoe vind je belangrijke voorzieningen?
Ongehinderd zet zich in voor een toegankelijk Nederland voor mensen met een beperking. Hiervoor is de gratis Ongehinderd app ontwikkeld. Met deze app kan iedereen op ieder moment van de dag toegankelijke locaties vinden, maar ook zelf toevoegen en beoordelen. Het streven van de sociale onderneming is om meer locaties toegankelijk te maken. Daarom adviseren we gemeenten en ondernemers over het verbeteren van toegankelijkheid en het bieden van de juiste voorzieningen. Dit doen we door locaties te toetsen, knelpunten in kaart te brengen en door praktische verbeteradviezen te geven.
ongehinderd.nl

Restaurants toegankelijk?
"Drempeltje hier, hellinkje daar. Toiletten op de eerste verdieping. Weinig ruimte tussen de tafels voor een rolstoel. Hoe toegankelijk zijn restaurants voor mensen met een handicap?"
-Op de website van IENS staat vermeld welk restaurant toegankelijk is voor een rolstoel. Maar niet als je de website www.iens.nl intypt. Je moet zoeken op iens en rolstoel en de plaats waar je wilt eten, dan krijg je de restaurants die rolstoeltoegankelijk zijn. Op de stie van iens.nl staat het anders niet vermeld.
-Op de website van DINNERSITE staat ook vermeld welk restaurant toegankelijk is voor een rolstoel. Maar niet als je de website www.dinnersite.nl intypt. Zoek op dinnersite en rolstoel en plaatsnaam. Ook dan krijg je de restaurants die rolstoeltoegankelijk zijn. Op de website van Dinnersite.nl staat het anders niet vermeld.

top